Publicatie

Het eerste boek over de aardbevingen in Groningen is een feit. Mike Tomale, journalist bij o.a. de Groninger Krant, draagt het boek op aan wijlen dr. Meent van der Sluis, die in 1986 nog werd uitgelachen toen hij beweerde dat er een verband bestond tussen de gaswinning en aardbevingen.

Bevingen-CoverV02b-208x300Achtereenvolgens bespreekt Tomale de gaswinning en haar gevolgen, de ontstane schade en de afhandeling daarvan en hoe de Groningers uiteindelijk in actie komen.

Het is de eerste uitgebreide beschouwing over dit actuele probleem, geschreven door een betrokken en goed ingevoerde journalist. Het boek hoort daarom in iedere woonkamer en ieder overheidsgebouw in Nederland te liggen.

1959-2015
Op 29 mei 1959 ontdekt de NAM in Kolham bij Slochteren aardgas in een zandsteenlaag op ruim tweeënhalve kilometer diepte. Meer boringen volgen en leiden tot de conclusie dat het hier om een groot gasveld gaat. Op 30 mei 1963 wordt de concessie Groningen verleend. De aardgaswinning heeft enorme gevolgen gehad, voor Groningen én voor heel Nederland. Ze is voor de Groningers letterlijk voelbaar geworden. Het leven van tienduizenden is ontregeld. Hoewel de schade al enorm is, verwachten velen dat de grote klap nog moeten komen.

‘Er gaat niets boven Groningen’, maar ondergronds is er een levensgroot probleem dat lange tijd niet is erkend. Deskundige Meent van der Sluis werd in 1986 nog weggelachen toen hij verband legde tussen aardbevingen en gaswinning. Ondertussen ligt dat totaal anders.

Anno 2015 douchen de meeste Nederlanders nog steeds heerlijk in een behaaglijk verwarmd huis dankzij het Groningse aardgas. Maar welke prijs is Nederland bereid daarvoor te betalen?

Dit is wat professor Manuel Sintubin van de afdeling Geologie bij de katholieke Universiteit in Leuven (B) zegt over het boek:

Manuel

Het boek is inmiddels uitverkocht maar mocht er een uitgever geïnteresseerd zijn om een tweede druk op te zetten, graag even contact met me opnemen.