PvdDieren en PvhN: grote zorgen om situatie AkzoNobel en Nedmag

De Partij voor de Dieren en de Partij voor het Noorden willen middels schriftelijke vragen een reactie van het college op de urgente problematiek inzake Nedmag en AkzoNobel, kortom, de gevaren van de gestapelde mijnbouw in onze provincie. De partijen spreken onder andere schande van het feit dat de Nedmag, die nu een locatie moet sluiten vanwege lekkage, de productie op andere lokaties gaat opschroeven.

Bé Zwiers en Ankie Voerman, respectievelijk Statenleden van de Partij voor het Noorden en de Partij voor de Dieren, maken zich ernstige zorgen over de situatie rondom AkzoNobel, dat momenteel vanwege trillingen onder verscherpt toezicht staat van het SodM. Bé Zwiers: “De trillingen bij de zoutcavernes hebben geen bekende oorzaak. Er moet onmiddellijk een onderzoek gedaan worden”.

Ankie Voerman wijst er op dat de trillingen en lekkages bij de zoutcavernes bij Heiligerlee ook vragen oproept over de veiligheid rondom de winning in de nabijheid van de gasopslag in Zuidwending: “De situatie is bijzonder ernstig. De zoutcavernes waar op dit moment trillingen in plaatsvinden, zijn vergelijkbaar met de cavernes en de mijnbouwactiviteiten door AkzoNobel vlakbij de gasopslag in Zuidwending. Het is duidelijk dat men wederom geen idee heeft van wat er aan de hand is”.

Daarnaast willen de partijen opheldering van het college inzake de verwevenheid van de NOM, waar de provincie 50% aandeelhouder van is. Zij menen dat de NOM afstand moet doen van haar aandelen in Nedmag, omdat dit bedrijf de inwoners van onze provincie schade en leed berokkent. In hoeverre is het moreel te verantwoorden dat de provincie via de NOM geld verdient met mijnbouw, vragen Zwiers en Voerman zich af.

One thought on “PvdDieren en PvhN: grote zorgen om situatie AkzoNobel en Nedmag”

 1. De marketingterm “Zechstein magnesium “de zuiverste magnesium ter wereld” begint zolangzamerhand besmet te worden. Insiders weten allang dat het een fabeltjes is om de mensen te laten denken dat Zechstein magnesium een uniek product is wat uit een heldere bron komt.
  Daarom moet Nedmag uitbreiden zeggen ze want anders gaat er een unieke kans verloren. ONZIN. Magnesium is op vele plekken ter wereld te krijgen zonder de zeer nadelige effecten van mijnbouw.

  Nedmag is niet veel beter dan de NAM. Ook hier spelen vele financioele belangen o.a. van de NOM (ontwikkelingsmaatschappij voor het Noorden) die er geld in heeft zitten. Al jaren wordt er gezwegen over de grote problemen die gestapelde mijnbouw veroorzaken kan.
  Groningen is weer de pineut, mensen sta toch op en accepteer niet langer dat je provincie misbruikt wordt voor geldgewin.

  We weten wat er bij AKZO NOBEL is gebeurd, door de lekkende pijpen stroomde er dieselolie over de landerijen in Duitsland. En wat gaan ze doen met die lege cavernes? radioactief afval in stoppen, afgewerkte gassen? STOP DE ZOUTWINNING IN GRONINGEN.

  Kitty De Jong Zeegers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
21 ⁄ 7 =