Versterkingsoperatie: ‘Wat beloofd is gaat door!’

De versterkingsoperatie in de gemeente Ten Boer aan de Fazanthof en in de kern van Ten Post gaat ongewijzigd door. Dit heeft Commissaris van de Koning Renée Paas dinsdag 24 april bekendgemaakt, naar aanleiding van de gesprekken tussen minister Wiebes en Groningse bestuurders. Burgemeester Frank de Vries is tevreden, omdat dit besluit in lijn is met het advies aan de minister. ,,De minister houdt zijn woord, wat beloofd is gaat door. Verder wordt de versterkingsoperatie eenvoudiger en sneller en worden inwoners voortaan écht betrokken. Geen besluiten meer over hen, maar mét hen.”

(foto: gemeente Bedum)

De afspraken met de minister doen volgens De Vries recht aan wat de regio wil. ,,We kunnen hier prima mee uit de voeten. De gaskraan gaat dicht en wat mensen beloofd is gaat door.’’ Een eenvoudiger en snellere versterkingsoperatie is volgens de burgemeester dan ook goed nieuws voor iedereen die al een inspectie van de woning gehad heeft. ,,We gaan de versterking niet meer doen zoals we gedaan hebben. Het zal slimmer gaan, sneller en veilig en dit keer echt samen mét inwoners.’’

Versterking
De sloop en nieuwbouw van de 30 woningen aan de Fazanthof in Ten Boer gaat ongewijzigd door. Net als de versterking van woningen in de kern van Ten Post, waarvan de bewoners en eigenaren inmiddels een versterkingsadvies hebben ontvangen. Dit geldt ook voor de 31 huurwoningen van woningcorporatie Wierden en Borgen. Ook de dorpshuizen in Woltersum, Garmerwolde en Ten Post worden ongewijzigd versterkt én de nieuwbouw van het kindcentrum in Ten Boer gaat ook door.

Voor woningen die wél geïnspecteerd zijn, maar waarvan de huiseigenaren en bewoners nog geen versterkingsadvies van Nationaal Cooördinator Groningen (NCG) hebben ontvangen, neemt minister Wiebes extra tijd om zaken verder uit te zoeken. Alle inwoners in het aardbevingsgbied waarvan de woning geïnspecteerd is, krijgen deze week een brief waarin precies staat wat de afspraken voor hun situatie betekenen.

Eenvoudiger werkwijze
In de gesprekken met Wiebes hebben de burgemeesters van de aardbevingsgemeenten gepleit voor een sterk vereenvoudigde werkwijze. ,,Eentje die veel sneller gaat en waarbij inwoners niet zo lang in onzekerheid zitten’’, aldus De Vries. ,,Bij de huidige werkwijze staat de aansprakelijkheid voor de NAM centraal. Alles moest driedubbel gecheked zijn, voordat de NAM haar goedkeuring gaf. Dat moet afgelopen zijn. Er moet een procedure komen waarbij snel duidelijk is wat de staat van de woning is en dat moet ook direct gecommuniceerd worden met de bewoners. Het is hun woning, daar hebben ze gewoon recht op.’’

Wat betekent dit nu voor de inwoners van Ten Boer?
Versterking gaat door voor:

Ten Boer

 • Fazanthof, 30 woningen

Ten Post

 • Jan Zijlstraat
 • Tuwingastraat
 • Oldenhuisstraat
 • Johan Rengersstraat
 • H. Veldmanstraat
 • Tammingastraat

Winneweer

 • Rijksweg, 3 woningen

Dorpshuizen

 • Woltersum
 • Garmerwolde
 • Ten Post

Scholen

 • Nieuwbouw kindcentrum

Kamerbrief
In een speciale brief aan de Tweede Kamer geeft minister Wiebes aan dat er belangrijke stappen zijn gezet in het overleg Groningen Bovengronds. Deze brief is het resultaat van intensief overleg tussen regio en Rijk dat de afgelopen periode heeft plaatsgevonden. Het eerste resultaat van dit overleg was een nieuw schadeprotocol. Nu ligt de aandacht bij de totstandkoming van een akkoord tussen regio en Rijk over een toekomstperspectief voor Groningen, over de definitieve inrichting van de publiekrechtelijke afhandeling van schademeldingen en over de uitvoering en aansturing van de versterkingsoperatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
16 ⁄ 8 =