Kap monumentale bomen

Stichting Bomenridders Groningen heeft een bericht geplaatst op hun Facebookpagina over de voorgenomen kap van 12 monumentale bomen.  Het UMCG wil aan de Bloemsingel (nr.3) twaalf een extra gebouw realiseren dat als guesthouse gaat dienen voor kankerpatiënten. En dat terwijl volgens de Bomenridders wetenschappelijk onderzoek juist heeft aangetoond dat bomen en groen  enorme gezondheidsvoordelen zouden hebben.

(foto: Google Maps – Bomenridders Groningen Facebookpagina)

De locatie waar bomen moeten plaatsmaken voor het guesthouse is ongeveer de enige groene locatie in een wijk met alleen maar steen, volgens de Bomenridders. “Er is wel een plan voor gedeeltelijke nieuwe aanplant, maar het feit dat er 12 volwassen bomen op deze locatie staan is niet te onderschatten en het kost minstens 30 (!) jaar voordat jonge boompjes zo’n waardevolle staat krijgen. Met een nieuw groen ontwerp van het gebouw kan dat.”

Stichting Bomenridders Groningen maakt zich zorgen om de massale kap van bomen in de stad en de provincie Groningen en wil dat er onder andere een ecologisch boombeschermingsbeleid komt dat naar de lange termijn kijkt en dat rekening houdt met de mensen die er wonen en met de dieren die afhankelijk zijn van bomen en hun biotopen om te overleven. “De Provincie en stad Groningen geven steeds opnieuw weer voorrang aan korte‐termijn economische projecten boven de lange‐termijn bescherming van stadsbomen, provinciale bossen en groene plekken.”

De gemeente zou volgens de stichting de mond vol hebben van ‘de behoefte van vergroening van de stad’. “Hier ligt een kans om het bestaande groen te koesteren. Het is een stuk makkelijker om bestaand groen te beschermen dan een nieuwe plek in een groeiende stad te vinden om bomen te compenseren, en daarna meer dan 30 jaar te moeten wachten totdat er weer een volledig groene ruimte zoals dit ontwikkeld is. “ Aldus de Bomenridders.

Groene Pepers’ en de Stedelijke Ecologische Structuur
Het plangebied maakt onderdeel uit van de groenstructuurvise ‘Groene Pepers’ en de Stedelijke Ecologische Structuur (SES). De gemeente legt voor ieder geveld houtopstand een herplantplicht op tenzij het om onderhoudsmaatregelen gaat, aanplant ongewenst is, de te vellen bomen voor overlast zorgen en er geen geschikte ruimte is. In dit geval legt de gemeente een herplantplicht op.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
18 × 20 =