Update dag 35: hongerstaking tegen de gaswinning in Groningen

Vorige week vrijdag ging hongerstaker Pieter Douma zich na een week zonder eten wegen. Pieter werd geboren in 1943 en is 1 meter 79. Afgelopen vrijdag woog hij 70,5 kilo. Pieter is nu 10 dagen in totaal bezig met zijn hongerstaking en is slechts 2,5 kilo afgevallen.

In principe gaat Pieter voor dezelfde eisen die oud-hongerstaker Jan Holtman aangaf in het begin. De vijf dossiers van Holtman zijn inmiddels 8 dossiers geworden waarover wordt onderhandeld. Tot op heden is nog geen enkel dossier opgelost of afgesloten. Bouwma heeft ondertussen ook een aangetekende brief verstuurd naar de Koning waarin hij eist dat het predicaatKoninklijke‘ Shell wordt afgenomen.

De directrice van het Centrum Veilig Wonen (CVW) is niet meer op visite geweest sinds Jan Holtman is gestopt met zijn hongerstaking. Ook de burgemeester van Appingedam komt niet meer langs op het kamp, maar staat volgens de actievoerders nog steeds achter het streven van Kamp Hongerstaking.

Pieter Douwma (rode overal) moest wel even zijn gegevens aan de politie doorgeven alvorens hij de Noodklok ging luiden.(foto: Mike Tomale)

Actie voeren
Pieter is zelfs na tien dagen van groentesap en bouillon naar aardig fit. Hij ging vandaag naar het centrum van Appingedam om daar de Noodklok te luiden. De rest van de week is Klokkenluider en hongerstaker Pieter Douwma te vinden op: dinsdag 17 april in Hoogezand, op woensdag 18 april in Winschoten, donderdag 19 april in Winsum via Onderdendam, vrijdag 20 april in Delfzijl en zaterdag 21 april in Loppersum.

De hongerstaker zamelt tegelijkertijd ook potplantjes in die aanstaande zaterdag 21 april tijdens het Bloeifeest van Bloeiend Verzet worden geplant vanaf 13:00 tot 21:00 op het veld bij de Maarlandhoeve in Uithuizen.

Bijeenkomst woensdag 17 april
Aanstaande woensdagavond organiseert “Ons land, ons Lu” een bijeenkomst aangaande de aardbevingsproblematiek in de gereformeerde kerk aan de Dijkstraat 73 in Appingedam. Verschillende gastsprekers, zoals Suzanne Tops van het Groninger Gasberaad, Annemarie Heite en de GBB zullen die avond vanuit uiteenlopende expertises hun visie laten schijnen over de gaswinningsproblematiek. Ook zal er gelegenheid zijn om uw vragen te laten beantwoorden door juristen en advies in te winnen over hoe u uw zaak kunt voortzetten.

De GGD zal ook aanwezig zijn en uitleg geven over bijvoorbeeld PTSS en de psychische problematiek bij volwassen en kinderen die veroorzaakt wordt door de gaswinningsellende.

Aanleiding voor deze bijeenkomst in de toenemende onvrede over de gang van zaken met betrekking tot het vergoeden van schade (omvangrijke – en complexe schadegevallen), versterkingsopgave en toekomstvisie.

Verder zijn er op het kamp ook nog steeds de reguliere vieringen van Platform Kerk en Aardbeving in de witte tent. Aanstaande woensdag is de eerstvolgende.

Meer artikelen over de hongerstaking:

 • Hongerstaking in Groningen: ‘Ons land, ons lu’, klik hier
 • Update dag 3: hongerstaking tegen gaswinning in Groningen, klik hier
 • Update dag 5: hongerstaking tegen gaswinning in Groningen, klik hier
 • Update dag 7: hongerstaking tegen gaswinning in Groningen, klik hier
 • Tweede hongerstaker tegen gaswinning in Groningen: Jannie Knot, klik hier
 • Update dag 9: hongerstaking tegen de gaswinning in Groningen, klik hier
 • Update dag 11: hongerstaking tegen de gaswinning in Groningen, klik hier
 • Update dag 15: hongerstaking tegen de gaswinning in Groningen, klik hier
 • Update dag 17: hongerstaking tegen de gaswinning in Groningen, klik hier
 • Update dag 18: hongerstaking tegen de gaswinning in Groningen, klik hier
 • Update dag 19: Jannie Knot stop met haar hongerstaking…voorlopig, klik hier
 • Einde van de hongerstaking: Jan Holtman stopt ook! klik hier
 • Update dag 23: hongerstaking tegen de gaswinning in Groningen, klik hier
 • En nu stopt Jan Holtman toch echt met zijn hongerstaking, klik hier
 • Update dag 28: hongerstaking tegen de gaswinning in Groningen, klik hier

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
22 − 21 =