Geen boete maar begeleiding

Soms wordt wel heel pijnlijk duidelijk hoe verschillend links en rechts kijken naar kwetsbare mensen. Vandaag ging het over de Wet Taaleis. GroenLinks wil dat mensen kunnen meedoen in de samenleving. Als hun taalniveau daarvoor onvoldoende is, moeten zij hulp krijgen om beter Nederlands te kunnen leren.

Glimina Chakor (foto: GroenLinks)

In de raadscommissie stelt de VVD vragen over de Wet Taaleis. De partij stelt dat de gemeente de wet juist strikt zou moeten uitvoeren. 2 jaar geleden heb ik ook schriftelijke vragen gesteld over die wet. Maar dan vanuit vertrouwen en niet vanuit wantrouwen. Vanuit zorg voor de mensen die slachtoffer kunnen worden van de wet taaleis als zij de taaltoets niet halen.

Niet omdat ze willens wetens weigeren, maar omdat ze het niet kunnen. Het lukt ze gewoonweg niet alleen. Bijvoorbeeld omdat ze analfabeet zijn of niet meer onderwijs hebben kunnen genieten dan de basisschool. De VVD wil deze mensen nu bestraffen. Het gaat hier dus niet alleen om nieuwkomers, deze wet kan iedereen raken als ze minder dan 8 jaar scholing hebben genoten.

Dit vindt GroenLinks onrechtvaardig. Mensen kiezen er niet voor onvoldoende taalvaardig zijn. Mensen willen graag hun kinderen kunnen helpen met schoolwerk, mensen willen graag meedoen aan de maatschappij. Niemand staat voor de lol aan de kant. Als het mensen zelf niet lukt wil GroenLinks samen met hen kijken naar wat ze nodig hebben om de volgende stap te zetten.

GroenLinks vindt het onrechtvaardig om deze mensen te beboeten. Voor ons is de ultra-light interpretatie geven aan de uitvoering van de wet dan ook een must. Voor ons zijn de niet regels leidend maar de mens en wat ons betreft staan maatwerk en vertrouwen voorop. Wij geloven erin dat je ook zonder sancties mensen kan bewegen om zich te ontwikkelen. En alleen als mensen er willens en wetens met de pet naar gooien, dan mag je ze wijzen op de consequenties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
28 ⁄ 14 =