Het vuistje van het Westen en een blosje in Moskou

Europese landen hebben in reactie op de uitkomst van het Britse onderzoek naar de aanslag op de oud-dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia, Russische diplomaten de deur gewezen. De NAVO, Australië en de Verenigde Staten doen hetzelfde. In reactie zal Rusland antwoorden met de uitwijzing van westerse diplomaten.

Vladimir Putin (foto: Пресс-служба Президента Российской Федерации – Wikipedia)

Wat moeten we nu van dit soort wapengekletter denken? Heeft het wel zin? En komt het eigenlijk niet veel te laat?

Het is voor iedereen wel waarneembaar, dat Rusland zich de laatste jaren niet veel gelegen laat aan wat anderen over het land denken. Met de komst van Poetin is ook de zoektocht naar het hervinden van de nationale trots van Rusland nieuw leven ingeblazen, in ieder geval in Moskou en omgeving. En naar het zich laat aanzien hebben veel meer Russen het gevoel, dat Poetin al die hautaine buitenlanden eens flink zijn spierballen laat zien. Hij is voor die mensen de verpersoonlijking van de revanche tegen het Westen dat zich zo neerbuigend heeft opgesteld, toen het “hun Sovjet-Unie” even slecht verging. NAVO en EU misdroegen zich, in hun ogen, door in de voor- en/of achtertuin van Rusland te flirten met voormalige satellietstaten van de vroegere Sovjet-Unie. Het werd ervaren als een vernedering en een klap in het gezicht. Echt moeilijk te begrijpen zijn die Russische sentimenten niet, want zowel de EU als ook de NAVO kenden weinig subtiliteit in hun pogingen om het voormalige Oostblok zo snel mogelijk te ontmantelen. Dat Rusland nu vervolgens met een nog veel groter gebrek aan subtiliteit het Westen op allerhande manieren tart en de maat neemt, is een absoluut onwenselijke ontwikkeling. Maar ook weer niet echt zo’n grote verrassing. Het past allemaal in het plaatje zoals hiervoor geschetst.

Maar niet alleen de sentimenten in Rusland zijn bepalend. Ook de sentimenten van al die voormalige satellietstaten van de USSR, verdienen aandacht. Het feit dat die landen zich met graagte in de westerse armen stortten, spreekt waarschijnlijk ook boekdelen over de “vrijwilligheid” van die landen, als het ging om hun vroegere verbinding met Moskou. En dat was voor de EU en de NAVO dus blijkbaar een te grote worst om te negeren. Na een korte periode van partnerschappen, werd de weg naar volwaardig lidmaatschap met voortvarendheid open gesteld.

De afgelopen jaren heeft Poetin zich een geboren tacticus getoond, gebruik en misbruik makend van de politieke onmacht in het Westen. In de Krim annexatie kwam dat pijnlijk duidelijk naar voren, maar ook allerhande politieke spelletjes werden gespeeld, van de tragedie rond de MH 17 tot een veronderstelde inmenging in verschillende verkiezingen in UK en de USA aan toe. Een buitenstaander had het gevoel dat de Russische middelvinger onafgebroken naar boven wees. De reacties vanuit onze eigen regeringen waren over het algemeen gematigd. En boven de middelvinger uit, leek de grijns op het gezicht van de Russische leider al maar breder te worden. Maar het lijkt er nu toch op dat Vladimir zijn hand enigszins heeft overspeeld. De vaak treuzelende westerse landen, kwamen redelijk stevig en onverwacht unaniem met een diplomatieke reactie op de gifmoord in Engeland. Poetin is nu te ver gegaan, is de algemene reactie. Met deze moord heeft Rusland volgens het Westen de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk met voeten getreden. Een grote groep Russische diplomaten werden met een enkeltje Moskou, aan die opvatting geofferd.

Maar wat haalt dat nou uit, vraag je je wel eens af? Natuurlijk het is een stevig diplomatiek signaal, maar wat betekent dat dan? Zou Poetin schrikken? En wat moet je dan met de uitleg over de twee Russen, die uit ons land worden weggezonden? Volgens onze minister van Buitenlandse zaken waren het toch al mensen met een duidelijke taak voor Poetin’s inlichtingendienst. Dan vraag je je toch af waarom die lui niet eerder de wacht kregen aangezegd?
De toekomst zal ons leren of het diplomatieke vuistje van het Westen Poetin werkelijk raakt en of het ook maar een blosje op de wangetjes van de Russische president veroorzaakt. Ik vrees met grote vrezen……

fotocredits :Kremlin Moskou (foto: joneybrain – Pixabay)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
23 × 20 =