Update dag 17: hongerstaking tegen gaswinning in Groningen

Jan Holtman en Jannie Knot, nog steeds positief en strijdvaardig. Beide hongerstakers zijn nu respectievelijk 17 en 10 dagen in hongerstaking. Een update vanuit Kamp Hongerstaking.

Jan Holtman (foto: Mike Tomale)

De intussen al aardig verzwakte Jan Holtman uit Wildervank geeft aan dat hij hoopt dat hij na morgen het stokje kan doorgeven aan een ander. Hij heeft immers gezegd dat als 1 van de 5 gesloten dossiers echt wordt opgelost, hij het stokje graag zal doorgeven aan de volgende hongerstaker. “Gelet op wat afgelopen maandag gebeurende op het gemeentehuis in Appingedam, houd ik mijn hart vast en ga ik ervan uit hier nog wel even te liggen,” grinnikt Jan.

Jan vertelt dat het stuk grond waar Kamp Hongerstaking op is neergestreken helemaal geen eigendom is van de gemeente Appingedam is, zoals eerder werd aangenomen. Het stuk grond blijkt eigendom te zijn van een particuliere investeerder die deze actie toelaat. Zodoende is er noch voor de gemeente, noch voor bedrijventerrein Fivelpoort of het CVW geen mogelijkheid om het kamp tegen te houden of op te ruimen. “Maar ze zullen alles aanpakken om het ons moeilijk te maken. De kinderen die de stickers met ‘code rood’ op de voordeur van CVW hebben geplakt, worden aangeklaagd,” legt Jan uit. “Dat is een goed voorbeeld van hoe graag men ons wil weg hebben.”

Voor wat betreft een terugblik op de afgelopen 16 dagen is de verwachting die Jan had aan het begin van zijn hongerstaking onveranderd. “Natuurlijk hebben hier en daar wat tegenslagen ons pad gekruist, maar al met al is er weinig veranderd aan mijn verwachtingen”. Jan wist in het begin van de hongerstaking dat het niet makkelijk zou worden om het doel te bereiken wat nagestreefd wordt. “De eerste week van de hongerstaking was lichamelijk makkelijk, nu wordt het toch wel zwaar.”

Over de inzet van burgemeester Anno Wietze Hiemstra van Appingedam, zegt Jan het volgende: “Het mes snijdt aan twee kanten. Enerzijds ben ik ervan overtuigd dat de burgemeester echt begaan is met wat hier gebeurd, anderzijds is het mooie PR voor hem.” 

Jannie Knot (foto: Mike Tomale)

Jannie Knot uit Garrelsweer, die na 10 dagen hongerstaking nog steeds overeind zit op een stoel, voelt zich nog steeds gedragen en strijdvaardig door alle solidariteit die ze ervaart in het kamp door de vrijwilligers en de bezoekers. “Ik ben gewend om op heel weinig eten te leven en te functioneren, daarom gaat me dit makkelijk af. Maar de support die we krijgen van vrijwilligers en bezoekers, daar krijg ik echt kracht van.”

Voor wat betreft haar eigen schadedossier zou alle papierwerk bij NAM moeten liggen en moet er aanstaande donderdag uitsluitsel komen. Jannie legt uit dat bij de papieren bijvoorbeeld de uitspraak zit van de rechter op 31-10-2017, waarin Jannie in het gelijk wordt gesteld en NAM wordt aangewezen als veroorzaker van de schade aan haar bedrijf, en dus betalingsplichtig is. Ook zitten er volgens Jannie papieren tussen waarin letterlijk staat aangegeven dat Shell graag wil dat Jannie zich laat onderzoeken zodat haar geestelijke gesteldheid kan worden vastgesteld. Jannie geeft aan dat toen er 30.000 euro werd overgeboekt als voorschot, de NAM eiste dat Jannie zou aantonen waar het geld voor werd gebruikt. “Dus ik moest verantwoording afleggen voor geld wat mij toekomt. Dat is toch helemaal van de zotte.”

Volgens Jan en Jannie zijn er nog meer acties in de maak. Meer willen ze hier eerst niet over kwijt.

De aanwezige bezoekers in de oranje, verwarmde container komen uit Loppersum en Oosternieland. Een vrouwelijke sympathisant geeft aan voor een dagdeel per week te willen zorgen voor Jan en Jannie. Zij verwacht dat tegen de tijd dat de vrijstaande koopwoningen worden versterkt, de NAM allang failliet is en zij het nakijken hebben. Ongeacht of Shell heeft aangegeven bereid te zijn garant te staan voor NAM. “Zeggen is één, het op papier durven zetten is twee.”

Klokkenluider bij Centrum Veilig Wonen
Actievoerder en sympathisant Piet Douma, tevens een van de vaste vrijwilligers op het kamp,  gaat met enige regelmaat met de noodklok even naar de voordeur van het Centrum Veilig Wonen (CVW) en luidt dan de klok voor vijf minuten.

Piet ziet de hongerstaking als een serieuze kwestie en is nog meer vastberaden om de klok te luiden, omdat hij van de week kreeg te horen van het CVW “dat het luiden van de noodklok wordt ervaren als dreigend,” vertelt Piet achteraf.

Ook vandaag kon het oorverdovend luiden van de noodklok weer rekenen op de nodige reacties.

Meer artikelen over de hongerstaking:

 • Hongerstaking in Groningen: ‘Ons land, ons lu’, klik hier
 • Update dag 3: hongerstaking tegen gaswinning in Groningen, klik hier
 • Update dag 5: hongerstaking tegen gaswinning in Groningen, klik hier
 • Update dag 7: hongerstaking tegen gaswinning in Groningen, klik hier
 • Tweede hongerstaker tegen gaswinning in Groningen: Jannie Knot, klik hier
 • Update dag 9: hongerstaking tegen de gaswinning in Groningen, klik hier
 • Update dag 11: hongerstaking tegen de gaswinning in Groningen, klik hier
 • Update dag 15: hongerstaking tegen de gaswinning in Groningen, klik hier
 • Update dag 17: hongerstaking tegen de gaswinning in Groningen, klik hier
 • Update dag 18: hongerstaking tegen de gaswinning in Groningen, klik hier
 • Update dag 19: Jannie Knot stop met haar hongerstaking…voorlopig, klik hier
 • Einde van de hongerstaking: Jan Holtman stopt ook! klik hier
 • Update dag 23: hongerstaking tegen de gaswinning in Groningen, klik hier

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

2 thoughts on “Update dag 17: hongerstaking tegen gaswinning in Groningen”

 1. Dat is goed, dat de klok wordt ervaren als dreigend….het is een échte noodklok….er ís gevaar…..de instabiliteit van de aardkorst is geen sprookje en de noodklok helpt mensen uit de droom…..houdt vol …..jullie staan niet alleen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
28 + 26 =