Gezelligheid vs. individualisme

Tijdens de jaren tachtig (vorige eeuw) had je nog sportscholen waar je na je training uitgebreid aan de bar kon plaatsnemen voor een gezellig gesprek over van alles en nog wat. Wereldse problemen worden immers aan de bar opgelost. Je kon zelfs een biertje drinken van de tap omdat het kantinegedeelte van sommige sportscholen beschikte over een drankvergunning. Ook waren asbakken op de bar en op de tafeltjes in de kantine van de sportschool de normaalste zaak van de wereld.

Sportschool (foto: RogerioBeatz – Pixabay – CC0 Creative Commons)

Aan de bar was het dan een gezellig treffen van mensen met een gedeelde passie. Voor de training aan de koffie met een sigaret en na de training – voor wie daar behoefte aan had – een biertje of koffie en nog een sigaret….of twee.  De sportschool was een sociaal gebeuren waar mensen met elkaar in contact kwamen en tussen hun setjes door en aan de bar met elkaar wisselden van gedachten.

Gezonde levensstijl
Eerst verdween de alcohol en het bier uit de sportscholen omdat dit niet paste bij een sportieve levensstijl. Begrijpelijk. Later, op 1 juli 2008 werden ook de asbakken van de bar en tafeltjes gehaald, ook begrijpelijk. Beiden hebben immers geen toegevoegde waarde in een gezonde levensstijl. Het enige wat overbleef van die oude gezelligheid, was het kopje koffie en een goed gesprek aan de bar en in de sportzaal.

Bij sportcentra had deze maatregel van een rookverbod iets minder impact dan bij bijvoorbeeld de horeca. Toch constateerden sportschooleigenaren dat de omzet aan de bar flink terugliep, zeker na het algeheel rookverbod in sportkantines.

Smartphone
Rond 2010 had iedereen bijna een smartphone. Deze werd vooral door de nieuwe generatie meegenomen naar de sportschool en deze zonderde zich af door voor, tijdens en na het trainen met het mobiel bezig te zijn. sms’jes, nieuws lezen etc.

De oude generatie sportschoolgangers was nog gewend om hun telefoon weg te leggen voor het trainen in een locker of kastje achter de balie, want in veel sportscholen werd vroeger geen telefoon getolereerd. Het werd als irritant ervaren als mensen tijdens het trainen belden of als telefoons overgingen in de sportzaal.

Ieder voor zich
Anno 2018 is die oude, gezellige sportschool veranderd in sportfabriek. Mega sportcentra die elkaar kapot concurreren en waar het vooral ieder voor zich is. De kleine, gezellige sportschool is in grote steden bijna niet meer te vinden omdat deze de prijzenoorlog niet hebben overleefd.

Bij deze megasportcentra’s is het vooral voor de jongere generaties zien en gezien worden. Iedereen loopt met een hippe koptelefoon op, luistert naar zijn eigen motiverende trainingsmuziek of houdt contact met vrienden en achterban door middel van chat en app. Diegene die echt met de tijd meegaan maken dagelijks foto’s of filmpjes van zichzelf en posten deze op diverse social media. Iedereen is vooral met zichzelf bezig.

Het is inderdaad allemaal gezonder geworden, maar of het nu ook gezelliger is dan toen?

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
18 ⁄ 9 =