Update dag 7: hongerstaking tegen gaswinning in Groningen

Het gaat redelijk goed met de 66-jarige Jan Holtman. Geestelijk is hij nog steeds goed bij maar lichamelijk begint hij nu wel allerlei ongemakken te ondervinden. Jan heeft de ziekte kanker overleefd en is ervan overtuigd dat hij deze actie ook zal overleven.

Jan heeft de ziekte kanker overwonnen en heeft een stoma. Hij heeft het steeds kouder op zijn lichaam en is deels incontinent geworden. Hij zit onder een gebreide deken van kunstenares Agnes Bakker in de container waar zijn bed sinds eergisteren is opgezet. Hij voelt zich goed en herhaalt nog een keer dat het hem verbaasd dat hij geen last heeft van bijvoorbeeld duizeligheid.

De witte tent waar eerder sympathisanten, pers en vrijwilligers kwamen, is intussen kapot gewaaid. Er zit letterlijk geen raam meer in. De snijdende koude is te sterk voor de partytent. Daarom heeft men Jan ondergebracht in een verwarmde, oranje container waar het een stuk aangenamer is om te vertoeven.

De container is behaaglijk warm, het ruikt naar vers gezette koffie en Jan zit behaaglijk tussen de vrijwilligers en sympathisanten in en kletst over vroegere acties waar hij en sommige van de aanwezigen ook aan mee hebben gedaan. Jan vertelt dat het bezetten van een gaslocatie tienduizenden euro’s kost. Ook zou de gaslocatie meteen stoppen met functioneren zodra iemand het terrein betreedt.

Er wordt veel gelachen en veel herinneringen opgehaald en gedeeld. Onvermijdelijk dat tijdens de gesprekken er ook wel eens wordt gepraat over eten, alhoewel iedereen dit onderwerp zoveel mogelijk probeert te vermijden. Jan lacht op een gegeven moment toen hij hoorde dat het gesprek over zelfgemaakte gehaktballen ging en riept “praat me niet over die lekkere gehaktballen.”

Kritische reactie
“Wat een onzin,” schreef zuurtje op Twitter, “En wie controleert jan of hij niet stiekem eet? Denkt jan nu echt dat politiek Den Haag nu onder de indruk is? Als jan honger krijgt dan gaat jan echt wel eten.”

Als reactie op de tweet die volgde op de plaatsing van de update van dag 5, wil Jan alleen maar zeggen dat er permanente controle is van 2 vrijwilligers. “Ik ga nooit van het terrein af en men mag mij ten alle komen controleren. Wat denkt die persoon op Twitter, dat ik even naar de MC Donalds ga voor een happy meal? In mijn stoma zit alleen maar vocht.”

Meer artikelen over de hongerstaking:

 • Hongerstaking in Groningen: ‘Ons land, ons lu’, klik hier
 • Update dag 3: hongerstaking tegen gaswinning in Groningen, klik hier
 • Update dag 5: hongerstaking tegen gaswinning in Groningen, klik hier
 • Update dag 7: hongerstaking tegen gaswinning in Groningen, klik hier
 • Tweede hongerstaker tegen gaswinning in Groningen: Jannie Knot, klik hier
 • Update dag 9: hongerstaking tegen de gaswinning in Groningen, klik hier
 • Update dag 11: hongerstaking tegen de gaswinning in Groningen, klik hier
 • Update dag 15: hongerstaking tegen de gaswinning in Groningen, klik hier
 • Update dag 17: hongerstaking tegen de gaswinning in Groningen, klik hier
 • Update dag 18: hongerstaking tegen de gaswinning in Groningen, klik hier
 • Update dag 19: Jannie Knot stop met haar hongerstaking…voorlopig, klik hier
 • Einde van de hongerstaking: Jan Holtman stopt ook! klik hier
 • Update dag 23: hongerstaking tegen de gaswinning in Groningen, klik hier

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
15 × 16 =