Update dag 5: hongerstaking tegen gaswinning in Groningen

Het gaat goed met Jan Holtman, de 66-jarige hongerstaker uit Wildervank die sinds maandag 12 maart zijn tent heeft opgezet voor het Centrum Veilig Wonen (CVW) in Appingedam. Hij gaat zijn 5de dagvan de hongerstaking in en zat vanmorgen om 8:00 alweer monter in de witte  tent, samen met drie vrijwilligers die hem helpen en in de gaten houden

Jan Holtman (foto: Mike Tomale)

Jan krijgt nu wel last van lichamelijke ongemakken, zoals koude ten gevolge van het gebrek aan voedingsstoffen. “Ik krijg het maar niet warm,” zegt Jan met een glimlach en wrijft zichzelf over de benen om wat warmer te worden. “Geestelijk werkt alles nog 100%,” lacht hij.

De witte tent waar Jan de pers en de sympathisanten ontvangt, heeft kieren bij alle hoeken en de warmte ontsnapt net zo snel als deze erin wordt geblazen door de gesponsorde warmtegenerator. Met het koude weer wat voorspelt is hoop Jan dat de grote witte tent ingepakt kan worden met krimpfolie. Dit zou ervoor moeten zorgen dat de kieren dicht worden gemaakt en het binnen in de tent het een stuk aangenamer wordt.

Volgens Jan komen vanmiddag mogelijk sympathisanten uit Amsterdam bij hem op visite en is de Vredesbeweging uit Duitsland ondertussen ook van plan een dezer dagen langs te komen. Aan aandacht ontbreekt het Jan niet. Hij heeft nu een caravan ter beschikking gekregen waar hij relatief comfortabel en warm de nacht kan doorbrengen.

Jan heeft sinds woensdag af en toe even behoefte om zich terug te trekken en te rusten. Vanaf vandaag zal Jan ook iedere dag medisch onderzocht worden door een IC-verpleegkundige die bij calamiteiten de dokter zal inschakelen. Bloeddrukmeter etc. zijn al in de witte tent aanwezig. Jan is nog steeds van plan zover te gaan met zijn hongerstaking tot een arts aangeeft dat het medisch niet meer verantwoord is. Zijn actie zal dan door een ander worden overgenomen. Inmiddels hebben drie kandidaten zich al gemeld om het over te nemen van Jan. Mocht het zover komen.

De Groninger Bodem Beweging
De Groninger Bodem Beweging (GBB) heeft intussen een vlag pontificaal voor de tent geplaatst. Als tegenprestatie zou volgens Jan de GBB zorgen voor een natje en een droogje voor de vrijwilligers. Zeven dagen per week, zolang de hongerstaking duurt. Jan wilde niet met een mutsje van de GBB gaan opzitten. “Ook niet tegen de kou. Dat zou teveel reclame zijn voor één groep,” zegt Jan, “aangezien mijn actie wordt ondersteund door álle actiegroepen in de provincie.”

Meer artikelen over de hongerstaking:

 • Hongerstaking in Groningen: ‘Ons land, ons lu’, klik hier
 • Update dag 3: hongerstaking tegen gaswinning in Groningen, klik hier
 • Update dag 5: hongerstaking tegen gaswinning in Groningen, klik hier
 • Update dag 7: hongerstaking tegen gaswinning in Groningen, klik hier
 • Tweede hongerstaker tegen gaswinning in Groningen: Jannie Knot, klik hier
 • Update dag 9: hongerstaking tegen de gaswinning in Groningen, klik hier
 • Update dag 11: hongerstaking tegen de gaswinning in Groningen, klik hier
 • Update dag 15: hongerstaking tegen de gaswinning in Groningen, klik hier
 • Update dag 17: hongerstaking tegen de gaswinning in Groningen, klik hier
 • Update dag 18: hongerstaking tegen de gaswinning in Groningen, klik hier
 • Update dag 19: Jannie Knot stop met haar hongerstaking…voorlopig, klik hier
 • Einde van de hongerstaking: Jan Holtman stopt ook! klik hier
 • Update dag 23: hongerstaking tegen de gaswinning in Groningen, klik hier

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

One thought on “Update dag 5: hongerstaking tegen gaswinning in Groningen”

 1. Verzet tegen de ernstige misstanden bij het afhandelen van schade groeit. Delen mensen, deel dit bericht, laat NAM en de politiek hier niet mee wegkomen. Help mee om de misstanden die de gaswinningskwestie met zich meebrengt op te lossen. Groningers horen elkaar te steunen. Vooral nu de toekomst van onze dierbaar land in gevaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
25 − 7 =