Stephen Hawking in Cambridge overleden

De bekende Britse natuurkundige, Stephen Hawking, is op 76-jarige leeftijd overleden. Hawking werd vooral bekend door zijn onderzoek naar zwarte gaten.

Stephen Hawking in Cambridge (foto: Lwp Kommunikáció – Flickr)

Hawking had sinds 1963 ALS en verloor in 1985 ook nog de functie van zijn stembanden door een operatie. Hij sprak de laatste jaren door middel van een spraakcomputer met een Amerikaans accent. Hawking speelde mee als gast-acteur in de populaire televisieserie The big Bang Theory, over het studentenleven van vier hoog begaafde wetenschapsstudenten.

Hawkins schreef veel boeken en wetenschappelijke publicaties. In 1988 publiceerde hij zijn meest bekende werk ‘Het heelal‘, over zijn theorie met betrekking tot het ontstaan van het heelal. Het boek maakte hem in een klap bekend bij het grote publiek. Van het boek werden miljoenen exemplaren verkocht in tientallen vertalingen.

Onderscheidingen Stephen Hawking
Na het behalen van zijn doctoraat in 1966 (op het proefschrift Singularities and the geometry of space-time) werd hem op Gonville en Caius in Cambridge een researchbeurs aangeboden, eerst als onderzoeker en later als bestuurslid. In 1973 verliet hij dat instituut en ging hij bij het departement van toegepaste wiskunde en theoretische natuurkunde werken. In 1977 werd hij hoogleraar gravitationele natuurkunde en in 1980 werd hij Lucasian hoogleraar in de wiskunde. Hiermee had hij dezelfde leerstoel die Newton eerst had. Op 30 september 2009 trad Hawking af uit deze functie, maar hij gaf aan wel op de universiteit van Cambridge te blijven werken. In 1974 werd hij als bestuurslid, Fellow, van de Royal Society gekozen.

Hij werd onderscheiden met een benoeming tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk in 1982 en in 1988 werd hij benoemd tot Lid in de Orde van de Broeders van de Eer.

Tussen de tientallen buitenlandse onderscheidingen zit ook het lidmaatschap van de National Academy of Sciences in de Verenigde Staten. In 2006 kreeg hij de Copley Medal en in augustus 2009 werd Hawking door president Obama onderscheiden met de Presidential Medal of Freedom, de hoogste Amerikaanse onderscheiding voor burgers. (bron: Wikipedia)

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
28 ⁄ 14 =