Niet alle Groningers blij met de komst van koninklijk echtpaar naar Groningen

Op vrijdag 27 april 2018 zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig bij de viering van Koningsdag in Groningen. In tegenstelling tot het eerder gepubliceerde persbericht van de overheden zijn niet alle Groningers zijn blij met de komst van het Koninklijk paar naar Groningen op vrijdag 27 april 2018.

Bezoek Koningspaar op 28 mei 2013 (foto: Mike Tomale)

Burgemeester Den Oudsten zei bij RTV Noord: “We willen Stad en Ommeland deze dag op een goede manier laten zien en Groningen eens met iets anders associëren dan dat ene onderwerp dat voortdurend in het nieuws is’, desalniettemin zal de gaswinning een eerlijke plaats in het programma krijgen.”

Onderdeel van het probleem
Actievoerders tegen de gaswinning in Groningen zien de Koning en het koningshuis als onderdeel van het aardbevingsprobleem in de provincie, aangezien er nog steeds banden bestaan met Shell. De NAM is voor de helft eigendom van het Brits-Nederlandse Shell en voor de helft van het Amerikaanse bedrijf ExxonMobil.

“In 1907 gingen Koninklijke Olie en Shell Co. een zeer nauwe samenwerking aan, zonder echter volledig te fuseren. Koninklijke Olie kreeg een belang van 60% in de Koninklijke/Shell Groep. Het Britse Shell kreeg een belang van 40%. De aandelen van de beide moedermaatschappijen werden nog altijd gescheiden verhandeld en het bedrijf had een bedrijfsstructuur met twee hoofdkantoren: één in Den Haag en één in Londen, maar het kantoor in Den Haag werd gezien als belangrijker.” (bron: Wikipedia)

De connectie tussen de Koninklijke Shell en Beatrix
Over de connectie tussen Shell en het Nederlandse Koninklijke huis schrijft deze blogger het volgende: “Begin vorig eeuw was Wilhelmina in bezit van 25% van de aandelen van Royal Dutch Shell. Deze RDS was tot stand gekomen in 1907 door een Fusie van diverse bedrijven, waaronder de Bataafse Petroleum Maatschappij, die eigendom was van de Oranjes. In deze tijd is er veel onduidelijkheid en wordt er zeer geheimzinnig gedaan over het kapitaal van de Oranjes. Volgens de huidige wetgeving moet bezit van aandelen van meer dan 5% openbaar worden gemaakt. Aangezien hier niemand van de Oranjes genoemd wordt, is algemeen aangenomen, (wat logisch is) dat de aandelen binnen verschillende mensen in de familie en via stichtingen is verdeeld, om beneden die 5% te blijven. Hoe groot nu precies het kapitaal is, blijft gissen, omdat ook niet bekend is of, en hoeveel aandelen verkocht zijn na Wilhelmina? Dat dit toch een som oplevert tussen de 1 en 5 miljard, afhankelijk van 5% tot 25%, wordt tot op de dag van vandaag ook niet tegengesproken.”

Het bovenstaande schrijven  wordt deels bevestigd door NPO1.

Dansen op een vulkaan
Activist muzikant Harry Loco maakt op Facebook op Koningsdag een ‘Waxinelichtjes dag’ evenement aan.  Hij schrijft: “De koning is van voornemens zijn verjaardag te vieren in Groningen, wij vinden dat de veiligheid van de koning in een aardbevingsgebied niet kan worden gegarandeerd en raden het de koning ten sterkste af naar Groningen te komen. Een tweede is dat het koningshuis aandeelhouder is van de Shell en de Shell behoorlijk dwars ligt er de veiligheid van de Groningers aan hun laars lapt, en de koning dus niet welkom is. De koning mag hier zelf niet op reageren dus verwachten wij een reactie van Rutte.”

We vroegen Harry om een reactie: Harry houdt niet van geweld en tolereert dat ook niet op zijn bijeenkomsten. Hij weet nog niet zeker of hij ook daadwerkelijk het evenement gaat organiseren zoals aangegeven. Hij is bang dat de aanvraag sowieso wordt afgewezen. “Ik denk dat er spontaan protest ergens op de dag zal plaatsvinden. Wat de koning hier komt doen is eigenlijk dansen op een vulkaan. Als grootaandeelhouder van Shell moet hij hier niet wezen. Hij is een groot deel van het probleem”

Het evenement is een knipoog naar de waxinelichtjesgooier op Prinsjesdag 2010. In 2010 werd tijdens Prinsjesdag en waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gegooid, schreef De Telegraaf in 2013. De man werd opgepakt en kreeg een jaar psychiatrische behandeling.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

One thought on “Niet alle Groningers blij met de komst van koninklijk echtpaar naar Groningen”

  1. Die man zit nog steeds vast en is lichamelijk en geestelijk volkomen kapot gemaakt !Het is een schande voor het nederlandse rechtssysteem ! Annie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
27 − 3 =