Sportschool Kelderwerk wederom in de problemen

Sportschool Kelderwerk zit wederom in de problemen. De maatschappelijke sportinstelling vertrok oktober 2016 hals over kop na 5 jaar uit de Rabotoren aan de Pleiadenlaan in Paddepoel en verhuisde eind 2016 naar het oude Alfa Collegegebouw (de voormalige Vinkenborg) aan de Travertijnstraat in de Groningse wijk Vinkhuizen. De leden bleven echter weg en dit leidde tot een inkomensverlies van ca. 25.000 euro alleen al in 2017. Het lijkt erop dat binnen afzienbare tijd aan de Travertijnstraat de deuren van het sportcentrum definitief worden gesloten.

Backbone 050 aan de Travertijnstraat in Vinkhuizen – Groningen (foto: Mike Tomale)

Locatie
Of dit destijds een slimme zet was om naar Vinkhuizen te verhuizen? In eerste instantie was het de bedoeling dat de sportschool zou neerstrijken aan de Ulgersmaweg om zodoende hun doelgroep te kunnen bedienen, de minderbedeelden uit de oude stadswijken. Maar door te kiezen voor de locatie aan de Travertijnstraat bloedt de sportschool nu letterlijk dood. Het is te ver weg van de doelgroep en interne strubbelingen en verloop van personeel zorgden niet voor het succes waarop men had gehoopt.

In de Groningse wijk Vinkhuizen zitten ook nog eens diverse andere sportaanbieders, zoals BigGym en Basic-Fit. Moeilijk dus voor een maatschappelijk sportcentrum om te concurreren met deze populaire en moderne sportgiganten.

Gemeenschapsgeld
Inmiddels heeft de redactie uit betrouwbare bronnen vernomen dat de deuren van de sportschool hoogstwaarschijnlijk per 1 april 2018 zullen worden gesloten. De gemeente heeft de subsidie al stopgezet. Kelderwerk heeft van de gemeente Groningen voor het eerste jaar (2017) een subsidie (tranche) gekregen van 34.000 euro. De subsidieaanvraag was in eerste instantie voor het pand aan de Ulgersmaweg, dat veel centraler lag met betrekking tot de doelgroep en de oude stadswijken.

We vroegen de gemeente Groningen of deze niet de hand in eigen boezem moet steken bij deze case, aangezien het de gemeente Groningen is geweest die de suggestie voor de Travertijnstraat heeft gedaan. Ook vroegen we of er een onderzoek komt naar de bestuurlijke kwaliteiten van het huidige bestuur. “In goed overleg is geconstateerd dat de locatie aan de Travertijnstraat niet voldeed en dat er geen onderzoek komt naar het huidige bestuur van Kelderwerk. De gemeente wil Kelderwerk wel weer helpen met het vinden van een andere locatie, maar die liggen niet voor het oprapen. Of er ooit weer subsidie wordt vertrekt vanuit de gemeente is nog maar de vraag. Primair blijft Kelderwerk toch verantwoordelijk voor hun eigen onderkomen.” Aldus een woordvoerder van de gemeente Groningen.

Kelderwerk in Backbone050 (foto: Mike Tomale)

Slikken of stikken
oud-voorzitter drs. Hans Rozenstein – tegenwoordig nog verbonden aan de maatschappelijke sportschool als adviseur van het bestuur – vindt het jammer dat het allemaal op deze manier verloopt. Ook hij heeft in het beginstadium van de verhuizing al aangegeven dat Travertijnstraat niet de juiste locatie is. Ook is er nog steeds geen gebruikersovereenkomst met Backbone050, de beheerder is van het pand v.d. gemeente dat over een paar jaar gesloopt zal worden om plaats te maken voor woningen. Een gebruikersovereenkomst zou volgens Rozenstein namelijk waarborgen dat in het geval van sloop de verhuurder verplicht is een nieuwe locatie te regelen voor zijn huurders.

Dat er verlies gedraaid zou worden met de sportinstelling was ook van te voren bekend. Die 34.000 euro subsidie gingen immers linea recta weer terug naar de gemeente Groningen via Backbone050, die ook huur moest betalen aan de gemeente Groningen. In eerste instantie was het de bedoeling dat het materiaal van Kelderwerk zou worden opgeslagen aan de Travertijnstraat in de Vinkenborg tot er een andere locatie beschikbaar was, maar uiteindelijk koos de gemeente Groningen ervoor dit pand beschikbaar definitief beschikbaar te stellen voor Kelderwerk.

Het ondernemersplan wat nodig was voor het in aanmerking komen van de vervolgsubsidie, is er nooit gekomen. Volgens Rozenstein was het niet mogelijk om dat plan te maken omdat er geen perspectief was voor de sportschool op de locatie Travertijnstraat. Voor wat betreft de keuze van de gemeente voor het pand aan de Travertijnstraat en de subsidie was het voor Kelderwerk volgens Rozenstein een kwestie van ‘slikken of stikken’.

Hans Rozenstein is al ruim 15 jaar op zoek naar permanente huisvesting voor Kelderwerk maar krijgt naar eigen zeggen geen hulp van de gemeente Groningen die veel gemeenschappelijke panden beheerd die met gemeenschapsgeld zijn gebouwd en worden beheerd. “Onze panden worden nu commercieel verkocht,” zegt Rozenstein. “Wij als gemeenschap hebben er niets over te zeggen wat er met onze panden gebeurd.”

“Wethouder van der Schaaf merkte tijdens de raadscommissievergadering, waar de eerste tranche van de subsidietoekenning plaatsvond, op, dat de gemeente in contact was en bleef om Kelderwerk aan een andere, betere huisvesting te helpen. Helaas is daar in het afgelopen jaar weinig tot niets van terecht gekomen,” staat in de aanvraag voor voortzetting van de subsidie ten bate van de kosten huisvesting Kelderwerk. “Een belofte van de wethouder die hij niet heeft waargemaakt.” Aldus Hans Rozenstein.

Subsidie rondpompen
Toch was PvdA-wethouder Roeland van der Schaaf op de hoogte van de mogelijke problematiek die zou kunnen ontstaan voor Kelderwerk aan de Travertijnstraat. Hans Rozenstein had dit immers al aangegeven tijdens zijn inspraak bij de gemeenteraad. Ondanks de aandachtspunten van Rozenstein werd door de gemeente toch gekozen voor de locatie aan de Travertijnstraat, waar oud-PvdA gemeenteraadslid (2007 – 2010) Sherlock Telgt  beheerder is van Backbone050 en op zijn beurt ook huur verschuldigd is aan de gemeente Groningen, eigenaar van het pand.

Politiek
Politieke partijen SP en PvdA hebben destijds het onderwerp op de agenda van de gemeenteraad gezet en maakten zich hard voor de sportinstelling die zelfs een sportpenning kreeg toebedeeld van de gemeente Groningen voor inzet in de samenleving. Wim Koks van de SP was de enige politicus die vorig jaar nog aandacht besteedde aan het reilen en zeilen bij de noodlijdende sportschool. Koks geeft aan dat hij voorlopig nog geen reactie geeft “omdat partijen nog steeds in gesprek zijn.”

Jan Pieter Loopstra, raadslid voor de PvdA in Groningen laat weten: “Als het nu niet goed gaat met Kelderwerk is dat heel erg jammer. Een ander pand vinden zal heel moeilijk worden. Het is zeker geen verkwising van overheidsgeld geweest alleen het is moeilijk concurreren met al die goedkope sportscholen ook in het westen van de stad. Volgens mij heeft ook het bestuur van Kelderwerk naar eer en geweten gehandeld. Soms lopen dingen anders dan je van te voren denkt en hoopt.”

Meer over Sportschool Kelderwerk leest u hier.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
29 + 13 =