Heftige brand bij afvalverwerker Blijham Recycling

Een flinke brand heeft op 1 maart rond het middaguur gewoed bij Blijham Recycling aan de Foxham. Daarbij is de loods zwaar beschadigd geraakt. De brandweer schaalde op naar GRIP2 om om het incident ter plaatse goed te coördineren en de effecten van de brand in de omgeving goed te kunnen monitoren. De bluswerkzaamheden werden rond de namiddag afgerond. 

Op de kaart wordt weergegeven waar de rook van de brand in Hoogezand naar toe waaide (Afbeelding Veiligheidsregio Groningen)

De brand begon volgens 112Hoogezand in een stapel autowrakken die voor een loods waren opgestapeld. Door de harde wind kon de brand zich snel uitbreiden waardoor ook een loods, en later een aantal balen papier, bij de brand betrokken raakten. Om de multidisciplinaire samenwerking te coördineren werd opgeschaald naar GRIP 1 en later, vanwege het vrij grote effectgebied van de vrijkomende rook, naar GRIP 2.

Iets na de 13:00 was de brand redelijk onder controle. De harde oostenwind hielp de brandweer niet echt om het vuur te bestrijden. Om 14:39 werd het sein brand meester gegeven. De brandweer heeft de brand weten te beperken tot een stapel wrakken, de loods en een opslag van papierafval. Vanwege de barre werkomstandigheden door de weersomstandigheden werden de ploegen halverwege de middag afgelost door collega brandweermensen. Die konden om 17:30 uur melden dat alle resten waren geblust waarna men kon beginnen met het opruimen van de slangen.

Een loods is zwaar beschadigd geraakt, ook de machines die daar in stonden.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
20 × 8 =