YouTube verwijderd per ongeluk video’s en kanalen

In de nasleep van de schietpartij op 14 februari in Parkland, Florida, hebben YouTube-moderators ten onrechte verschillende video’s en sommige kanalen van videoproducenten en -winkels van rechtse organisaties (Alt-right) verwijderd. Dat schrijft Bloomberg. Volgens NU.nl gaat het voornamelijk om filmpjes waarin wordt gepleit voor wapenbezit in de Verenigde Staten en filmpjes over rechtse complottheorieën.

screenshot theoutline.com

Sommige YouTube-kanaal eigenaren hebben onlangs geklaagd over het feit dat hun accounts volledig zijn verwijderd. Op woensdag lieten de Outline gemarkeerde accounts, waaronder Titus Frost, verbannen van de videosite. Frost twitterde woensdag dat een overlevende van de schietpartij, David Hogg, een acteur is. Jerome Corsi van de rechtse samenzweringswebsite Infowars zei dinsdag dat YouTube een van zijn video’s had verwijderd en ook zijn livestream had uitgeschakeld.

Een woordvoerder van YouTube schrijft in een e-mail aan Bloomberg: “Terwijl we werken aan het snel inhuren van onze teams voor handhaving van het beleid in 2018, kunnen nieuwere leden een deel van ons beleid verkeerd interpreteren, wat leidt tot onjuiste verwijderingen. We blijven ons bestaande beleid ten aanzien van schadelijke en gevaarlijke inhoud handhaven, dat veranderd niet. We zullen alle video’s herstellen die ten onrechte zijn verwijderd.”

Volgens het officiële beleid van YouTube kan ‘schadelijke of gevaarlijke’ en ‘haatdragende’ inhoud in strijd zijn met de richtlijnen. Als videomakers binnen drie maanden drie keer de regels overtreden, beëindigt YouTube het account. Alex Jones, eigenaar van Infowars, een kanaal met meer dan 2 miljoen volgers, verspreidt volgens YouTube complottheorieën over onder andere schietpartijen op scholen in de VS en heeft een waarschuwing gekregen van Youtube.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
17 × 30 =