Drie nieuwe fietsroutes en negen nieuwe wandelroutes in Westerkwartier

In het voorjaar van 2019 zijn er in het Westerkwartier drie nieuwe fietsroutes en negen nieuwe wandelroutes beschikbaar. Alle routes hebben een eigen thema dat past bij het landschap en de cultuur-historische waarde van het gebied. De nieuwe routes zijn een initiatief van de Ondernemersvereniging Toerisme Westerkwartier, toeristisch-culturele instellingen uit de regio en vier gemeenten uit het Westerkwartier. Naast financiering door deze partijen, draagt de provincie 133.000 subsidie bij vanuit de subsidieregeling Toeristische themaroutes.

(foto: Fotolia)

Gratis app
De routes en thema’s zijn vanaf het voorjaar van 2019 zowel via routeboekjes als via een gratis mobiele app te raadplegen. Foto’s, filmpjes, verhalen en drie speurtochten voor kinderen verrijken de routes. Naast nieuwe thema’s zoals Meesters van het water, Achtertuin van Nienoord en Kleine pelgrimage worden ook de bestaande routes zoals Kerstvloed 1717 en de Reitdieproute toegevoegd in de app. Ook is het in de app mogelijk om een eigen route samen te stellen langs de bezienswaardigheden op basis van persoonlijke voorkeuren.

Activiteiten onderweg
De app geeft extra informatie voor onderweg, zoals waar een leuke activiteit te ondernemen is of welke arrangementen de bezoeker kan boeken. In de toekomst is het mogelijk vaarroutes aan de app toe te voegen. De inhoud van de routes komt in het Nederlands, Engels en Duits beschikbaar.

Nieuwe subsidieregeling
Het bijzondere aan deze nieuwe themaroutes is dat deze aanvraag het eerste initiatief is dat subsidie krijgt uit de nieuwe subsidieregeling van de provincie Groningen. Met deze regeling wil de provincie organisaties en ondernemers aanjagen om nieuwe, toeristische fiets-vaar- of wandelroutes met een specifiek thema te realiseren. Aanvragen kunnen tot en met 18 oktober 2018 via de website van de provincie worden ingediend bij de provincie Groningen.

One thought on “Drie nieuwe fietsroutes en negen nieuwe wandelroutes in Westerkwartier”

  1. Golfslagadvies& Projecten Historisch water bepleit het koppelen van wandel en fietsroutes zoals ook nu door de Ondernemers ontwikkeld en met steun van de Provincie Groningen met subsidies met historische waterwegen als waterweg en eerdere verbindings assen over en met het water en schepen. Zoals het beroemde Hoendiep, en de vaarwegen naar Friesland en Drenthe binnendoor in plaats van over grote beroepsvaarwegen zoals het Van Starkenborghkanaal en het Prinses Margrietkanaal. Goed voor de lokale economie en de beleving van het land en waterschap vanaf de waterlijnen in het Landschap. leesbare geschiedenis van eeuwen geleden met sluizen en bruggen en ongekende nieuwe ontmoetingen vanaf het water. Titel: waterways- ways of value(c). De vaart op en van Friesland en naar Drenthe kan veel verbeteringen hebben getuige in de laden gestopte rapporten over onderzoek naar het herstel van deze kleinschalige land en dorpsgebonden vaarwegen. Kansen voor drie provincies met investerende vaarrtoeristen uit binnen en buitenland door de koppelingen met de veenvaartroutes in Drenthe, Groningen en Friesland. De oude traces van het Caspar de Robles kanaal kunnen opnieuw worden bevaren en bevaarbaar gemaakt worden. Juist ook als stimulans voor werk, omzet en afzet en wellicht duurzaam vervoer en distributie over het water. Langzamer dan met de fiets, maar weer sneller dan ter voet, dan zie je en beleef je nog meer en blijven liggen in het landschap met goede openbare en private ligplaatsen voorzien van stroom (voortbeweging) en water. Wat wil een mens nog meer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
1 × 19 =