De liefde centraal op Valentijnsdag

Bij Valentijnsdag denken we vaak aan geliefden die met elkaar romantische dingetjes ondernemen, zoals uit eten, cadeautjes voor elkaar kopen, knuffelen en extra lief zijn voor elkaar zijn. Maar Valentijnsdag kan ook op een andere manier beleefd worden, namelijk door onze geliefden te herdenken die niet meer bij ons zijn. 

Yarden Crematorium Groningen organiseerde op Valentijnsdag (14-02-’18) een lichtjesceremonie voor nabestaanden die hun partners hebben verloren. Een herdenkingsbijeenkomst waar de achtergebleven familieleden troost kunnen vinden door speciaal op Valentijnsdag de liefde te herdenken.

Samenhorigheid
De grote aula van het crematorium was omgetoverd tot een plechtige ruimte met kaarslicht waar rust, bezinning en verdriet een plaats kregen. De warme geluiden van de prachtige life muziek bezorgden me af en toe rillingen. Een zaal vol met mensen, totale vreemden van elkaar, maar het voelde alsof we verbonden waren door verdriet en het gemis. Hier en daar een traan en een begripvolle blik.

Een oude vrouw die zachtjes huilend naar voren liep met haar dochter toen de naam van haar man werd genoemd. Een man alleen die een kushandje wierp naar de foto van zijn vrouw die werd getoond op het scherm. Een dochter die huilend de zaal uitliep bij de herinnering aan het overlijden van haar moeder. Een zus die achter me zat te snotteren vanwege het verlies van haar jongere broertje. Heel confronterend, heel herkenbaar en vooral ook heel menselijk.

De namen van de overledenen werden langzaam voorgelezen en bij  de meesten werd een foto getoond. Voor de nabestaande was er gelegenheid om een kaarsje aan te steken en even stil te staan bij wat fysiek niet meer is. Het gemis van de geliefde is een wezenlijk feit, echter de liefde blijft bestaan. Na het aansteken van de kaarsen kreeg iedere nabestaande een rode roos mee naar huis.

Na de bijeenkomst heb ik in het donker nog een bezoek gebracht aan het urnengraf van mijn vrouw. Ook daar heb ik kaarsen aangestoken en mijzelf ervan overtuigt dat de liefde – ondanks alles – nooit zal verdwijnen.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
1 + 27 =