Op zoek naar innerlijke rust en geluk

Na een traumatische ervaring in iemands leven raken veel mensen emotioneel en geestelijk ontregelt. Emoties kunnen de overhand nemen en zelfs tot depressies leiden als je niet leert hier mee om te gaan of dit tijdig een halt toe roept. Dit kan zelfs tot zelfmoordneigingen leiden of in ergste gevallen tot zelfmoord.

(foto: Pixabay – Ramdlon – CC0 Creative Commons’

Nu is het niet zo dat je meteen je stressvolle baan moet gaan opzeggen en 24 uur per dag op een roze wolk moet gaan zitten. Gewoon met beide voeten op de grond en je hoofd in een roze wolk, daar valt ook wat voor te zeggen. Waar het uiteindelijk op neer komt is balanceren. Balans vinden tussen negatieve en positieve gevoelens en prikkels.

Er handig is ook dat je eerst moet leren van jezelf te houden alvorens je liefde kunt geven aan anderen. Dat klinkt in eerste instantie makkelijker dan dat het in werkelijkheid is maar bevestiging moet je niet alleen maar bij anderen zoeken, ook bij jezelf. Begin daarom met zelfvertrouwen op te bouwen. Verzorg jezelf goed, sport en eet gezond en waardeer vooral jezelf. Behandel een ander net zoasl je zelf ook graag behandeld wilt worden.

De afgelopen maanden zijn voor mij een leerweg geweest. Enerzijds het accepteren van verlies met de bijhorende emoties, die per definitie geen negatieve gevoelens zijn, anderzijds de analyse van mijzelf die vaak tot uiting kwam in de stukken die ik schreef over de gevoelens die ik ervoer tijdens mijn rouwverweking.

Doordat ik ben gaan nadenken over mijn eigen gemoedstoestand is me duidelijk geworden dat er mogelijkheden zijn om een halt toe te roepen aan de negatieve spiraal waar ik in dreigde te belanden door me te focussen op wat mij gelukkig maakt op dit moment. Dat zijn vooral mijn kinderen, mijn sport en mijn werk. De kunst is dus om niet door te slaan in het een of het ander maar te balanceren.

Ook heb ik gesproken met mensen die zich in een dergelijke, vergelijkbare situatie bevonden. De een was er na een paar weken weer bovenop, de andere bleef er eindeloos in hangen. Het geheim om er bovenop te komen is geen rocket science maar positiviteit. En of we het willen of niet, het is bij de meesten van ons aanwezig. De kunst is om dat positieve gevoel aan te spreken en te versterken. Verwacht er geen wonderen van, maar wel dat je weer anders tegen het leven aankijkt en bijvoorbeeld op een andere manier beslissingen neemt.

Doordat ik me de laatste maanden vooral (moest) focussen op mijn rouwverwerking, mijn werk, de kinderen, sport, het huishouden en mijn veranderende rol binnen het gezin – van vader naar vader én moeder – was het moeilijk voor mij om vooral ook op het positieve te focussen.

Nu is het voor mij als journalist ook niet maklelijk om evenwicht te vinden tussen mijn werksituatie en privé, aangezien je 24/7 journalist bent. Door mijn beroep kom ik vaak in aanraking met negativiteit, pessimisme en vooral veel cynisme, want laten we wel wezen, het nieuws brengt nu eenmaal niet veel vrolijk nieuws. En dat is niet alleen maar omdat de media dat zo wenst, maar omdat de vraag nu eenmaal zo is. Negatief nieuws scoort en verkoopt, positief nieuws nu eenmaal minder.

Ik kan dus alle negativiteit in mijn leven jammer genoeg niet weren, maar probeer hier vanaf vandaag wel zo veel mogelijk mee te beginnen. Het is het begin van een nieuw leven, zonder daarbij het oude te vergeten.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
27 − 6 =