Nieuw schadeprotocol: ‘belangrijk voor oplossing aardbevingsproblemen’

De onzekerheid voor mensen met aardbevingsschade is voorbij. Het nieuwe schadeprotocol voor aardbevingsschade is vanmiddag in het provinciehuis in Groningen gepresenteerd. Burgemeester Frank de Vries van Ten Boer beschouwt het als een belangrijk stap op weg naar de échte oplossingen voor de aardbevingsproblemen. ,,Er was een tweede zware aardbeving voor nodig, maar nu ligt er een breed maatschappelijk gedragen schadeprotocol. Minister Wiebes laat hiermee zien dat hij de aardbevingen met bijbehorende problemen écht serieus neemt.’’

Schade door gaswinning (foto: Mike Tomale)

Maatschappelijke organisaties, provincie, gemeenten en het ministerie van Economische Zaken hebben de afgelopen periode hard gewerkt aan het nieuwe schadeprotocol. Met een mooi resultaat. De NAM bemoeit zich er niet meer mee en de zogenaamde contourlijnen zijn ook verdwenen. Dat maakt dit nieuwe schadeprotocol volgens de burgemeester veel eerlijker. ,,Het begin is er, maar we hebben nog een hoop werk te doen. In elk geval moeten we zorgen dat bestaande schadegevallen zo snel mogelijk worden afgehandeld. Dat zijn er door de stop op de schadeafhandeling erg veel.’’ Voor nieuwe schadegevallen vindt de burgemeester dat er snel een nieuw werkproces moet komen. ,,Bijvoorbeeld één waarbij na een schademelding binnen 24 uur een expert de schade komt opnemen. Net zoals verzekeringsmaatschappijen dat geregeld hebben bij stormschade.’’

Nieuwe periode
Maatschappelijke organisaties leggen het nieuwe protocol met een positief advies voor aan hun achterban. Dit is volgens De Vries een belangrijk signaal. ,,We hebben de minister om daden gevraagd, de eerste laat hij nu zien. Dat valt goed bij de Groningers. Ik beschouw deze ontwikkeling daarom als het begin van een nieuwe periode in een gezamenlijke oplossing van de aardbevingsproblemen.’’

Nieuw schadeprotocol
Er is een nieuw schadeprotocol voor het aardbevingsgebied in Groningen. Vanaf 19 maart 2018 kan iedere bewoner met een melding van nieuwe schade, of met vragen over een schademelding die na 31 maart 2017 bij Centrum Veilig Wonen (CVW) is gedaan, terecht bij de Tijdelijke Commissie mijnbouwschade Groningen. De Commissie functioneert niet alleen onafhankelijk van NAM, maar ook onafhankelijk van het kabinet en decentrale overheden. De Commissie wordt bij haar taken ondersteund door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zij zorgt vanaf dat moment voor de praktische uitvoering van het protocol. Tot 19 maart kunnen gedupeerden terecht bij CVW. Lees het nieuwe schadeprotocol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
6 + 6 =