Groninger Belang en Partij voor het Noorden willen alleen de Groninger vlag op Koningsdag

Groninger Belang stelt voor om op Koningsdag alleen de Groninger vlag uit te steken. Vanmiddag diende de partij hierover een motie in bij de Statenvergadering.

De provincie wil 450.000 euro uittrekken voor Koningsdag. Mark Scheffers van Groninger Belang: “Een schril contrast met het bedrag dat de provincie wil uittrekken voor bijvoorbeeld juridische ondersteuning van gedupeerden van mijnbouwschade. Dat is namelijk nul euro.”

Groninger Belang ondersteunt het voorstel van 450.000 euro en dient een motie in voor een ludieke actie. Partij voor het Noorden ondertekende de motie Met Groninger Vlag en Winpel” ook. Bé Zwiers vraagt zich af hoe de provincie in beeld zal komen. Er moet een reeel beeld zijn wat de lucht in gaat. “2 miljoen winst voor Centrum Veilig wonen over de rug van de Groningers en bijna half miljoen euro voor Koningsdag op kosten van de Groningers.” Aldus Bé Zwiers.

Mark Scheffers: “Koningsdag 2018 is een goed moment om te laten zien dat wij er zat van zijn dat de Nederlandse Staat nog steeds gaswinning toestaat die onze mooie provincie beschadigd. Daarom geen driekleur in top, maar de Groninger Vlag bij Provincie en Gemeente, al dan niet in combinatie met een oranje wimpel.”

Groninger vlag naast de nationale driekleur
Commissaris van de Koning René Paas vindt het goede verloop en de organisatie van Koningsdag een flinke opgave voor stad en regio. “Een overkill aan zwaargewichten die zich buigen over ogenschijnlike luttele betekenis.” De regie ligt bij de stad Groningen. De Koning is zeer betrokken bij de aardbevingsproblematiek en is diverse keren in de provincie geweest, geet Paas aan. Of de Groninger Vlag alleen een goede uiting en koningswaardig is de vraag. De nationale driekleur kan er goed naast maar kan niet weggelaten worden op een nationale feestdag. Aldus René Paas.

De motie werd verworpen. Alleen Groninger Belang en Partij voor het Noorden waren voor de motie.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
24 ⁄ 8 =