Motie Loppersum Vooruit met voorstel gedogen medicinale wiet aangenomen

De politieke partij Loppersum Vooruit (LV) heeft tijdens de raadsvergadering van 29 januari in Loppesum een motie vreemd aan de orde van de dag ingediend met het voorstel om medicinale wiet te gaan gedogen in de gemeente. De motie werd met 11 stemmen voor en vier tegen aangenomen. D66/Gemeentebelangen Loppersum en ChristenUnie waren tegen de motie.

De motie stelt onder andere voor om de thuisteelt van 5 planten toe te staan in huis onder vastgestelde voorwaarden, zoals bijvoorbeeld een medische verklaring van een arts en veilige en legale electriciteitsvoorzining.

Omdat D66 er al jaren mee bezig is in de Tweede Kamer, vindt Hans Warink dat het nu maar eens lokaal geregeld moet worden.

D66/Gemeentebelangen Loppersum
Hans Warink van LV geeft aan dat D66/Gemeentebelangen Loppersum(GB) in een mail van 13 juni 2017 de suggestie wekt dat als de motie van LV op de manier van Tilburg zou worden opgesteld,  D66/GB deze zal steunen. In Tilburg wordt het kweken van medicinale wiet onder voorwaarde gedoogd. Tilburg heeft zich aangemeld voor de landelijke pilot. D66/GB zou positief staan tegenover het thema, aangezien D66 al jaren probeert de teelt van medicinale wiet te legaliseren. De huidige gedoogregeling is onhandig en onduidelijk. Naar de mening van D66 is dit geen gemeentelijke kwestie tenzij er wordt gehandeld zoals in de gemeente tilburg.

Echter liet D66/Gemeentebelangen Loppersum gisteren een ander geluid horen en vindt dat dit alsnog geregeld moet worden in de Tweede Kamer in Den Haag. FractievoorzitterJacomine Meyling (D66/GB) vindt de motie sympathiek maar wil principieel blijven en gaat niet mee in de motie. Zij vindt dat de lokale driehoek zich aan de wet moet houden en de wet moet handhaven. Daar komt bij dat Loppersum geen pilotgemeente is.

Volgens Meyling worden 5 planten al gedoogd voor zelfteelt. Pijnbestrijden zou je doen met de olie uit de cannabis. Voor medicinaal gebruik zou dus veel meer nodig zijn dan 5 planten. Dit is vogens haar nu veilig te regelen via Suver Nuver. “Samenvattend staan er in deze motie van LV zoveel elementen die niet sporen met elkaar, dat dat de reden is dat D66/GB niet voor de motie is.” Aldus Jacomine Meyling tijdens de raadsvergadering.

In een telefonisch interview geeft Jacomine Meyling aan dat D66/GB inhoudelijk achter de motie staat maar dat het standpunt dat haar partij gisteren innam een produkt is van overleg met de fractie.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
48 ⁄ 24 =