Eerste Kamer debatteert over donorregistratiesysteem

De Eerste Kamer debatteert dinsdag 30 januari over het initiatiefvoorstel van Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) om een actief donorregistratiesysteem in te voeren.

Eerste Kamer (foto: Minister-president Rutte)

Elf senatoren voeren het woord tijdens het debat. Het debat vindt niet alleen plaats met de initiatiefnemer, maar ook met minister Bruno Bruins voor Medische Zorg. Het debat begint om 10.15 uur en is via de livestream van de Eerste Kamer te volgen.

Het wetsvoorstel wijzigt het bestaande beslissysteem voor donorregistratie. In het huidige systeem moeten mensen zichzelf registreren als donor. In het nieuw voorgestelde systeem krijgt iedere ingezetene ouder dan 18 jaar een brief met de mogelijkheid om toestemming te geven of te weigeren, dan wel de beslissing aan nabestaanden of een specifiek persoon over te laten.

Wie niet reageert wordt in dit systeem van Actieve Donor Registratie (ADR-systeem) geregistreerd als persoon die geen bezwaar heeft tegen orgaandonatie. De betrokkene ontvangt hiervan een bevestiging. Het is te allen tijde mogelijk de registratie te wijzigen. De bedoeling is ook om mensen te stimuleren actief na te denken over hun keuze met betrekking tot orgaandonatie.

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel op 13 september 2016 aangenomen.
Op 23 mei en 6 juni 2017 organiseerde de Eerste Kamer twee deskundigenbijeenkomsten over het wetsvoorstel. Deze kunt u hier terugkijken:

23 mei 2017 (betrokkenen en medisch perspectief)
6 juni 2017 (juridisch en ethisch perspectief)

De stemming in de Eerste Kamer is voorzien voor dinsdag 6 februari.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
25 − 21 =