Hoogste waterstand Rijn bij Lobith op 28 januari 2018 bereikt

Zondagmiddag tussen 12.00 uur en 18.00 uur bereikte de Rijn bij Lobith een waterstand van 14,20 m boven NAP. Dat is de piek van de tweede periode van hoogwater op de Rijn deze maand. De hoogwaterpiek verplaatst zich de komende dagen verder via onder meer de Waal, Nederrijn en IJssel richting zee.

Nederrijn in Arnhem (foto: Fruggo – Wikimedia)

De Rijn bij Lobith daalt inmiddels weer en bereikte maandagochtend 29 januari een stand van NAP + 14,10 m. De waterstand bij Lobith daalt in de loop van de week verder richting 12 m boven NAP. Op de website van Waterinfo zijn de meest actuele waterstanden ten opzichte van het NAP te bekijken.

De zondag bereikte piek van 14,20 m blijft onder hoogste waterstand van het hoogwater op de Rijn eerder in januari. Toen bereikte de Rijn bij Lobith een maximale waterstand van 14,64 m boven NAP. De stuwen in de Nederrijn en Lek blijven de komende dagen nog open om de afvoercapaciteit van de Rijn te vergroten. Pas wanneer de waterstand verder zakt kunnen de stuwen weer dicht. Snelle afvoer richting zee is dan niet meer nodig.

Stuwen blijven open vanwege waterstand
De stuwen in de Nederrijn en Lek blijven de komende dagen nog open om de afvoercapaciteit van de Rijn te vergroten. Pas wanneer de waterstand verder zakt kunnen de stuwen weer dicht. Snelle afvoer richting zee is dan niet meer nodig.

Rijkswaterstaat monitort de situatie voortdurend en blijft belanghebbenden (zoals waterschappen) informeren over de actuele waterstanden en verwachtingen. Wanneer er opnieuw veel neerslag valt en/of sneeuw smelt in het stroomgebied van de Rijn, kunnen de waterstanden in Nederland wederom toenemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
26 − 16 =