Niebert krijgt een publiekelijk beschikbare AED

Op maandag 22 januari is Niebert een AED rijker geworden. Het apparaat hangt in een buitenkast bij Finesse Keukens aan de Molenweg 84 en is onderdeel van een netwerk buitenkasten binnen de gemeente Marum. Dit is de laatste AED die vanuit subsidieregeling geplaatst wordt. Alle dorpen binnen de gemeente Marum hebben nu een AED in een buitenkast. Dit type AED is publiekelijk beschikbaar voor onder andere burgerhulpverleners wanneer ze worden opgeroepen.

(foto: gemeente Marum)

De AED is officieel onthuld door wethouder Janny Hulshoff. Daarnaast waren o.a. voorzitter Wout Postma en Henk Beiboer van Plaatselijk Belang Nuis & Niebert aanwezig.

Wat is een AED?
De afkorting AED staat voor: Automatische Externe Defibrillator. Het apparaat wordt gebruikt om het hart van slachtoffers van een hartstilstand weer op gang te brengen door middel van een zware elektrische schok. Dankzij de AED neemt de overlevingskans van deze slachtoffers aanzienlijk toe.

In Nederland worden wekelijks ongeveer 300 mensen getroffen door een hartstilstand. Zonder hulp is de overlevingskans slechts tien procent. Dit percentage stijgt naar 70 procent wanneer er direct wordt gereanimeerd met behulp van de AED. De AED redt dus vele levens en kan eventueel worden ingezet door burgerhulpverleners wanneer professionele hulp nog niet ter plaatse is.

Burgerhulpverleners gezocht
Als u voor uw werk of studie heeft leren reanimeren, dan kan de Hartstichting uw hulp goed gebruiken. Als burgerhulpverlener krijgt u een oproep op uw mobiele telefoon om te assisteren bij een hartstilstand bij u in de buurt. De hulp van een burgerhulpverlener betekent in veel gevallen het verschil tussen leven en dood. Kijk voor meer informatie op: www.hartstichting.nl/reanimatie/word-burgerhulpverlenerExterne link, zelfde venster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
8 × 15 =