Overdracht triltafel van TNO aan BuildinG

Vrijdagmorgen 26 januari werd de triltafel in het gebouw van BuildinG op Zernike officieel in gebruik genomen. De triltafel simuleert trillingen die het gevolg zijn van aardbevingen door gaswinning. Met deze faciliteit kunnen oplossingen voor versterking en schadepreventie worden getest onder realistische omstandigheden.

De triltafel simuleert trillingen die het gevolg zijn van aardbevingen door gaswinning. De triltafel is in opdracht van BuildinG ontwikkeld door TNO. Vanmorgen werd de triltafel gedemonstreerd aan de (landelijke) pers met een blok beton van 10 ton die met 0,7 G werd geschud.

Joram Nauta van TNO legt uit dat de test wordt gedaan met hoge snelheid en vooral met een hoge versnelling. Op deze manier worden de prestaties en de aansturing van de triltafel gekalibreerd. “Hoe ga je op een tiende van een millimeter nauwkeurig aansturen dat die versnelling gemaakt kan worden.” Deze triltafel is uniek in Nederland volgens Nauta.

De triltafel omvat een uni-axiale as waarmee dynamische testen kunnen worden uitgevoerd voor onderzoek naar de aardbevingsbestendigheid van gebouwcomponenten en installaties.

Op de triltafel worden objecten en materialen getest, van gebouwcomponenten, zoals (baksteen) muurtjes, bouwknopen tot schoorstenen. De tafel is ook geschikt voor dynamische testen, harmonisch trillingstesten zoals eigenfrequenties en dempingskarakteristieken en onregelmatige trillingstesten zoals een aardbevingssignaal.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
30 ⁄ 6 =