Wie is toch die jonge premier van Oostenrijk?

Sebastian Kurz is bondskanselier van Oostenrijk. Hij is sinds 18 december 2017, met zijn 31 jaar de jongste regeringsleider ter wereld. Als christendemocratische winnaar van de verkiezingen in 2017, heeft hij in het Midden Europese land met zijn circa 9 miljoen inwoners, gekozen voor een coalitie met de rechts-populistische FPÖ.

Sebastian Kurz (foto: Dragan Tatic – Wikimedia)

Met die keuze heeft Kurz in de Europese politieke arena al heel wat stof doen opwaaien. Een groep ex-ministers o.a. uit Spanje en Frankrijk alsook de ex-premier van Canada Kim Campbell hebben zelfs in een open brief in het Franse dagblad Le Monde gewaarschuwd voor de “erfgenamen van het nazisme” die in Oostenrijk de macht zouden hebben gegrepen. De sociaal-democraten in het Europarlement hebben al laten weten sancties niet uit te sluiten, indien de EU-waarden door de Oostenrijkse coalitie worden bedreigd, daarbij doelend op de euro sceptische houding van de FPÖ.

Kurz heeft inmiddels als reactie laten weten dat zijn regering zich positief en constructief zal opstellen naar Europa toe.

In dat verband is het opmerkelijk te noemen, dat hij kortgeleden wel de knuppel in het hoenderhok heeft gegooid over het Europese vluchtelingenbeleid. Volgens Kurz is dat beleid weinig realistisch en is de discussie over vluchtelingenquota volkomen zinloos. Vluchtelingen kiezen zelf wel waar ze naar toe wensen te gaan. Volgens de Oostenrijkse kanselier zal geen vluchteling vrijwillig kiezen voor Hongarije of voor Roemenië, waar een sterk restrictief beleid gevoerd wordt tegen immigratie van vluchtelingen.

Zweden, Duitsland en Oostenrijk zijn daarentegen bijzonder in trek, omdat daar juist veel ruimhartiger vluchtelingen worden toegelaten. De statistieken geven Kurz daarin deels gelijk. Volgens statistiekbureau Eurostat vraagt 60% van alle migranten die de EU binnen komen, asiel aan in Duitsland.

Het heeft, volgens de Oostenrijkse kanselier, ook totaal geen zin om landen, die niet willen, vluchtelingenquota door de “strot te duwen”. Dat leidt volgens hem alleen maar tot meer verdeeldheid in de Unie. De reactie van Hongarije, Tsjechië en Slowakije op de recente quota voorstellen geven de jonge Kurz ook daarin weer gelijk. Ondanks het feit dat de cijfers en de recente ontwikkelingen hem in het gelijk stellen, blijft hij voor veel lidstaten en Europarlementariërs iemand die nauwlettend in de gaten dient te worden gehouden, vooral vanwege zijn coalitiegenoot.

In eigen land heeft Kurz wel het vertrouwen gekregen van de kiezer. Het zal niemand verbazen, dat zijn electoraat sterk is vergroot door vooral jongere kiezers, die opgelucht waren dat er zich nu eindelijk eens een nieuw fris gezicht aandiende in de in Oostenrijk vaak wat stoffige politiek. Zijn uitspraken dat de nieuwe regering met de FPÖ zal zorgen voor een vermindering van de belastingdruk in het land en voor een verbetering van de veiligheidssituatie om o.a beter te kunnen optreden tegen illegale immigratie, mogen rekenen op heel veel bijval onder de Oostenrijkers.

Toch is Sebastian Kurz ook in het Oostenrijkse politieke wereldje een vreemde eend in de bijt. Hij schroomt ook niet om te verklaren dat hij niet eeuwig in de politiek zal blijven. Hij is vast van plan om na de politiek zijn afgebroken juridische studie alsnog af te ronden om zich vervolgens te vestigen als advocaat. In dat verband is het grappig om te melden dat hij zijn studie in 2005 juist had afgebroken om zijn politieke ambities na te streven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
6 × 8 =