In gesprek bij de Voedselbank

Groningen was volop in het nieuws afgelopen week. De indrukwekkende fakkeloptocht tegen (de gevolgen van) de gaswinning en het fantastische popfestival Eurosonic/Noorderslag. Maar ook kwamen we in het nieuws met de armoede in onze stad. Bijna 15% van onze inwoners “maakt kans op armoede” volgens het CBS. Op Rotterdam na het hoogste van het land. Bovendien zijn er veel gemeenten in de regio met vergelijkbare cijfers.

Roeland van der Schaaf (foto: gemeente Groningen)

Contrasten dus. Jarenlang heeft het land zich kunnen verrijken aan de bodemschatten in onze provincie. Maar de bevolking heeft hier niet van geprofiteerd. Maar ook het contrast tussen het bruisende en vrolijke Eurosonic en de positie van veel inwoners is groot. Een groot deel van de Stadjers heeft voor eten en drinken maandelijks minder beschikbaar dan de kosten van een passe-partout-ticket voor het festival.

Ulgersmaweg

De Voedselbank heeft het dan ook druk in onze stad. Begin januari bezocht ik de nieuwe Voedselbank aan de Ulgersmaweg. Uiteraard sprak ik daar met Ulfert Molenhuis. Ulfert is de begeesterde voorzitter van de Voedselbank. Ulfert liet mij het nieuwe onderkomen zien. Vorig jaar heb ik mij samen met mijn collega Mattias Gijsbertsen hard gemaakt voor een stevige gemeentelijke bijdrage aan het nieuwe pand. De tijdelijke locatie aan de Oosterhamrikkade kon zo worden ingeruild voor een definitieve plek.

Handel in armoede

Maar een gesprek met Ulfert Molenhuis gaat nooit alleen over de Voedselbank zelf. Net als zovelen vindt hij het namelijk diep triest dat dit in Nederland nodig is. Vorig jaar presenteerde hij het 10 punten plan tegen armoede. Ik sprak daar met hem over. Bijvoorbeeld over hoe de schuldhulpverlening anders moet. De meeste cliënten van de Voedselbank hebben schulden. Vaak meer dan tienduizenden euro’s. Schulden zijn snel opgebouwd. Veel mensen vallen voor de verleiding van kopen op afbetaling. Kopen op afbetaling is vaak een dubieuze manier geworden om toch te verdienen aan mensen zonder geld. Maar het kan nog erger. Ook in de incassoindustrie wordt veel verdiend. “Handel in armoede” noemt Ulfert Molenhuis dat. En hij heeft gelijk.

Verdringing
Een ander thema wat we bespraken is de verdringing op de arbeidsmarkt in Groningen. Er is best veel werk voor lager geschoolden in de stad. Maar veel banen worden ingenomen door studenten of hoger opgeleiden die op een lager niveau werken. Nergens is die verdringing zo hoog als in de stad Groningen. Dat betekent dus dat we iets extra’s moeten door voor de onderkant van de arbeidsmarkt. Ulfert ziet initiatieven als bijvoorbeeld de basisbaan dan ook zeker zitten.

Ik sprak bij de Voedselbank ook met een aantal cliënten:
“we zijn alle vrijwilligers van de voedselbank zo dankbaar”,
“en daarom red ik me elke week wel weer”
“Armoede is overleven”,
“heeft u werk voor mij?”,
“mijn kinderen weten niet dat ik de voedselbank bezoek…”

Het zijn citaten die genoeg zeggen. Armoede is hard. Groningen is een stad van groot verschil. Er zijn veel Stadjers met een passe-partout voor Eurosonic en een heel andere groep mensen met een toegangspas voor de Voedselbank. Allemaal in dezelfde stad.

Roeland van der Schaaf, Wethouder PvdA Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
28 × 3 =