En toen was de Amerikaanse regering even gesloten

Overheidsinstellingen in District Columbia zijn afgelopen vrijdag om middernacht gesloten en veel ambtenaren hoefden maandag niet naar hun werk. Militairen, politie en grensbewakers bleven uit veiligheidsoverwegingen operationeel. In eerste instantie wordt Washington DC bij een government-shutdown het hardst getroffen, omdat daar veel federale overheidsinstellingen zijn en dus veel ambtenaren ook door de federale regering worden betaald. Veel staten en zelfs steden hebben hun eigen begroting, maar kunnen als het langer duurt dus ook getroffen worden door een shut down.

US Capitol (foto:
Martin Falbisoner – Wikimedia)

De schuldvraag
Democraten en Republikeinen in het Amerikaanse Congres verweten elkaar de “Shutdown”. In de laatste uren voor de deadline vrijdagnacht, probeerden vertegenwoordigers van beide partijen nader tot elkaar te komen. De Democraten hadden en hebben grote moeite met het uitblijven van een oplossing voor de zogenaamde “dreamers” , een groep van 7 à 800.000 illegale immigranten, die na hun jeugd in de VS te hebben doorgebracht, nu dreigen te worden uitgezet. De democraten zijn fel gekant tegen deze uitzettingen. Tegelijk hebben zij grote problemen met de Mexicaanse Muur en de enorme kosten van dat project, De Republikeinen zetten op hun beurt weer in op een veel strenger immigratiebeleid. Toch slaagden onderhandelaars van beide partijen erin een tweetal compromissen te formuleren, waarin beide partijen zich konden vinden.

De rol van Trump

President Trump speelde echter een voor beide partijen verwarrende rol; hij torpedeerde namelijk alle voorstellen. Ook ultieme pogingen van de Republikeinen om de Democraten over te halen om zich achter de begroting te scharen, door medische zorg voor kinderen uit arme gezinnen zeker te stellen, werden door de President in één van zijn tweets hard onderuit gehaald. Dit tot grote woede van de onderhandelaars uit beide partijen.

Trump’s regelmatig wisselende standpunten beginnen irritaties op te roepen, aldus woordvoerders van beide partijen. Dus ook zijn eigen partij, de Republikeinse Partij, heeft moeite om duidelijkheid te krijgen over de positie van de president. Tussen de regels door valt te lezen dat beide partijen de president gebrek aan leiderschap verwijten. Zijn wispelturige en onberekenbare manier van communiceren wekt al wat langer irritatie. Bovendien is het niet meer duidelijk wat nu precies het beleid is van het Witte Huis. Zo werden aanvankelijk vanuit het Witte Huis harde anti-immigratieplannen bij de begrotingsonderhandelingen betrokken. Maar volgens de Washington Post, was Donald Trump van die plannen niet op de hoogte en hij drong er via een memo bij Congresleden op aan, dat zij de voorstellen van zijn eigen Witte Huisstaf zouden negeren. President Donald Trump, de zelfverklaarde “meesteronderhandelaar”, mocht zijn eerste jaar als president vieren met een nederlaag, omdat de onderhandelingen pijnlijk mislukt zijn. Dat daarbij beide partijen de rol van de president sterk bekritiseren, maakte de situatie alleen nog maar pijnlijker.

Akkoord op maandag

Maandag kwamen de beide partijen dan toch nog met een voorlopig akkoord. De Democraten hebben gekozen om hun eisen ten opzichte van de “dreamers” een paar weken op te schorten, na de toezegging van de Republikeinen om die kwestie in februari serieus te bespreken. De kou is nog zeker niet definitief uit de lucht, maar morgen kunnen de ambtenaren dus weer naar hun werk. Politiek analisten houden nog steeds rekening met shutdowns in de zeer nabije toekomst. Er zijn nog genoeg splijtzwammen in de Amerikaanse politieke arena. Opvallend was overigens dat President Trump zich gedurende de onderhandelingen maandag afzijdig hield.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
22 − 4 =