In beroep voor gezonde lucht

Milieudefensie gaat in beroep! Vorige maand deed de rechtbank een onbegrijpelijke en zeer teleurstellende uitspraak. De rechter was het met Milieudefensie eens dat Nederland niet voldoet aan de Europese wet voor luchtkwaliteit. Toch valt de Staat niets te verwijten volgens de rechter.

Milieudefensie is van mening dat iedereen het recht heeft om gezonde lucht in te ademen. De Staat is verplicht daarvoor te zorgen en moet zich aan de wet houden.

Ziekmakend beleid
Al sinds 2008 geldt de Europese wet die bepaalt hoeveel vervuilende stoffen er maximaal in de lucht mogen zitten. Maar Nederland voldoet nog steeds niet overal aan die wet. Onbegrijpelijk dat de rechter oordeelt dat het voor de Staat te moeilijk is om de luchtkwaliteit voldoende te verbeteren. De overheid heeft jarenlang de kans gehad én misgelopen om effectieve maatregelen te nemen. Daar worden mensen ziek van. Letterlijk.

Mede-eiser Paul Busker uit Amsterdam: “Elke dag adem ik ongezonde lucht in waar ik ziek van word en ik ben niet de enige. Het duurt allemaal veel te lang.”

Opvallende uitspraak
De uitspraak is ook opvallend, omdat de rechter in onze eerdere rechtszaak (het zogenaamde ‘kort geding’) wél oordeelde dat de Staat snel en keihard aan de slag moet om de luchtkwaliteit te verbeteren. Ruim 300 Luchtwachters uit het hele land controleren op dit moment dat vonnis. Wat ben ik blij met zoveel steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
30 − 19 =