Zou het niet mooi zijn als Groningen een eigen attractiepark heeft?

Zou het niet mooi zijn als de Provincie Groningen een eigen attractiepark heeft? Een vraag die ik me al lange tijd tevergeefs stel. Zondag 7 januari met kinderen naar naar Slagharen geweest. Toch weer een autorit van 170 kilometer heen en terug. 

Natuurlijk hebben we in Groningen leuke pretparkjes, indoor speelkooien en kinderboerderijen. Genoeg om onze dreumesen, peuters en toddlers te vermaken. Maar onze pubers dan? En de volwassen? Zijn die groepen voor hun vermaak veroordeelt tot de zompige natuur – en moerasgebieden, meanders, vogels, rust, Bourtange en het Wad? Allemaal allerleukst, interessant en aardig, maar daar gaat de adrenaline echt niet van stromen.

Speelstad Oranje (foto: JoeNomi 1961 – Wikimedia)

Iets verder weg in Drenthe hebben we pretpark Drouwenerzand en hadden we Oranjestad, tot ze van de laatst genoemde een asielopvang maakten. Met het huizen van asielzoekers was meer te verdienen dan spelende kinderen. In Friesland heb je bijvoorbeeld nog attractiepark Duinen Zathe, maaar voor dat onvervalste ‘rollercoaster gevoel’ moet je toch echt verder weg. De Efteling, Plopsaland, Slagharen, De Beekse bergen, Walibi en Julianatoren, het stikt van de pretparken in Nederland … behalve in de provincie Groningen.

Toerisme
Groningen wil geen massatoerisme, is niet goed voor natuur en dier, teveel verkeersbewegingen etc. Maar ondertussen wel de provincie volplempen met windmolens, historisch erfgoed en gebouwen slopen door middel van mijnbouwactiviteiten, de krimp moedwillig in stand houden door bijvoorbeeld nauwelijks perspectief te bieden aan inwoners van Oost-Groningen en iedereen maar vrijwilligerswerk te laten doen of tewerkstellen bij een sociaal werkplaats met 0% uitzicht op een vaste baan. Dus niet te vergeten het moedwillig schaden van het imago van Groningen. ‘Er gaat niets boven Groningen’. Tja, die kreet moeten we dan toch maar eens met een korreltje zout gaan nemen aangezien bestuurders in de provincie elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Een holle marketingkreet voor niet-ingewijden, niets meer en niets minder.

Met een eigen attractiepark moet je je natuurlijk van te voren afvragen of het uit kan. Maar in Groningen is altijd de eerste vraag of de Groningers het zelf wel willen, dat is leidend en daarbij wordt dan vooral het grotere plaatje vergeten. Als we zien hoe lang men er over doet om de knoop door te hakken voor de Wereldbazar, dan weet je hoelang het zou duren om een serieus attractiepark er door te krijgen. We kunnen in Groningen goochelen met bezoekersaantallen (vb: Groninger Forum, Infoversum etc) als het gaat om overheids geïnitieerde initiatieven, maar als de vrije markt iets wil realiseren, lijkt het hoofd meteen op het hakblok te worden gelegd.

Ondanks dat er wel groei waarneembaar is in het aantal toeristen, blijft de provincie landelijk onder aan de lijstjes bungelen. Ook in de Trendrapportage toerisme, recreatie en vrije tijd 2016 van het CBS hangt Groningen triest onderaan.

Vanuit de Cable Car, het Centrale Plein met de fontein –
Slagharen 2018 (foto: Mike Tomale)

Attractiepark Slagharen
Attractiepark Slagharen, inmiddels in handen van de Spaanse Parkengroep Parques Reunidos, trekt jaarlijks bijna 1,1 miljoen bezoekers, waarvan een deel ook nog eens overnacht op het park in een vakantiehuisje wat weer ten goede komt aan de gemiddelde besteding per klant, en niet te onderschatten de spin-off voor de regio.

In 2016 heeft Slagharen 990.023 bezoekers verwelkomt en in 2017 1.052.568 bezoekers, dit is een groei van ongeveer 6,3%. Verder doet het bedrijf geen uitspraken over cijfers van omzet, personeelsbestand etc., en dat is jammer omdat we dan alleen kunnen uitgaan van de bezoekersaantallen.  Maar zelfs die aantallen zijn voor mening Gronings politicus voldoende om toch een egotrip te realiseren.

Fotoreportage van Slagharen is hier te bekijken.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
10 ⁄ 10 =