Hoorzitting over samenvoeging gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken organiseerde op vrijdag 19 januari 2018 om 13.45 uur een hoorzitting over de samenvoeging van de gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer. Naast een oriëntatie in het gebied organiseert de Kamercommissie een hoorzitting in Congrescentrum Hanze Plaza in de stad Groningen. De nieuw te vormen gemeente zal circa 230.000 inwoners tellen en een oppervlakte hebben van bijna 200 km2. De beoogde datum van herindeling is 1 januari 2019.

Voormalige Visitatiecommissie “Bestuurlijke toekomst Groningen” – Sandra Korthuis (Screenshot Youtube)

Tijdens de hoorzitting in de stad Groningen kunnen organisaties en burgers aan de Kamerleden duidelijk maken hoe zij denken over de herindeling. De Kamerleden van de vaste commissie van Binnenlandse Zaken hebben veel zienswijzen ook al schriftelijk toegestuurd gekregen. Voorafgaand aan de hoorzitting bieden het Burgercomité Haren en het Burgerinitiatief Noordelijke Hondsrug een petitie aan.

De minister van Binnenlandse Zaken heeft op 12 oktober 2017 het wetsvoorstel voor de gemeentelijke herindeling ingediend. De Tweede Kamer debatteert naar verwachting in het voorjaar van 2018 over de gemeentelijke herindeling. Daarna stemt de Tweede Kamer erover. Als de Tweede Kamer het voorstel aanvaardt, behandelt daarna ook de Eerste Kamer de herindeling. De beoogde datum van herindeling is 1 januari 2019.

Bij de hoorzitting werden de pro-partijen gehoord, zoals gedeputeerde Patrick Brouns van de Provincie Groningen en burgemeester Frank de Vries van Ten Boer. Burgemeester Den Oudsten sprak namens de gemeente Groningen in als neutraal ogende partij. Sandra Korthuis van de Voormalige Visitatiecommissie  “Bestuurlijke toekomst Groningen” heeft het rapport Grenzeloos Gunnen uitgebracht. Vanaf een verre zijlijn zijn de ontwikkelingen gevolgd. De bestuurlijke opgave is volgens Korthuis eerder groter geworden dan kleiner. “Nog steeds is er een goede basis voor samenvoeging van de drie gemeenten.” Daarbij moet de eigenheid van de gemeente goed in het oog worden gehouden en daarmee recht doen aan de bewoners.

Jos van Stratum van Ondernemend Haren stelt dat Groningen aanvullende belastingen oplegt aan ondernemers die haren niet kent. Lokale lastendruk voor ondernemingen zal daardoor toenemen en dat is volgens Ondernemend Haren ongewenst.

Marjan Bachman-Mulder van D66: “wat is de meerwaarde voor Haren? Wij vragen de politiek om lef te hebben en naar de achterkant van het gelijkheidsbeginsel te kijken: one size fits nobody!” Volgens Michiel Verbeek, wethouder B&W gemeente Haren  heeft de provincie een doel en bedenkt er problemen bij.

Gustaaf Biezeveld van Burgercomité Haren sprak in als een van de tegenpartijen en trok flink van leer. De meer dan 900 zienswijzen van Harenaren zijn genegeerd en over perspectief voor Haren staat niets in de stukken. “Dit is nog nooit in Nederland gebeurd.” Er zijn in verleden meer omstreden herindelingen geweest. Als er geen draagvlak of onvoldoende draagvlak was onder de burgers en er werd wel financiële draagkracht aangetoond, dan werd de gemeente uit de herindeling gehaald.

Meer achtergrond informatie over het ‘Dossier Herindeling’ kunt u hier lezen.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
27 ⁄ 9 =