Bescherming sekswerkers verbeterd

Begin 2016 zijn de regels voor prostitutie in Groningen aangescherpt om sekswerkers beter te beschermen. Uit een evaluatie blijkt een aantal positieve effecten. Een van de meer controversiële maatregelen was de invoering van een verplicht intakegesprek. Landelijk werd deze maatregel verworpen door de eerste kamer vanwege zorgen over de privacy van sekswerkers. Dankzij een amendement van D66 en GroenLinks wordt in Groningen wel een intake gedaan, maar worden geen gegevens van sekswerkers opgeslagen. De beste manier om persoonlijke gegevens te beschermen is door ze simpelweg niet op te slaan.

Nieuwstad Groningen (foto: Mike Tomale)

Het intakegesprek is bedoeld om sekswerkers te wijzen op hun rechten en plichten, en om ervoor te zorgen dat ze weten waar ze terecht kunnen met vragen of een verzoek om hulp. Daarnaast stelt het hulpverleners in staat om te kijken of er sprake is van uitbuitingssituaties. Dat laatste komt in de vergunde branche gelukkig weinig voor. In slechts 4 van de 232 intakegesprekken is een zorgsignaal doorgegeven naar maatschappelijk werkers. Het voornaamste positieve effect van de intake is dat veel meer sekswerkers zelf de weg richting diverse maatschappelijke organisaties weten te vinden. Het aantal prostituees dat contact zocht met hulpverleners steeg met 75%.

Ook moeten exploitanten een businessplan opstellen waarin zij aangeven hoe ze de gezondheid en veiligheid van sekswerkers en hun klanten garanderen en is de minimum leeftijd verhoogd naar 21 jaar. Verder mag er niet meer dan 11 uur aaneengesloten worden gewerkt. Deze regel wordt inmiddels goed nageleefd en hulpverleners constateren dat veel sekswerkers hierdoor meer activiteiten ondernemen, zoals Nederlands leren wanneer ze een buitenlandse achtergrond hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
30 ⁄ 6 =