Sluit Robert Mueller’s net zich rond President Trump?

Robert S. Mueller III (73) werd in mei 2017 benoemd tot speciaal aanklager in het onderzoek naar eventuele Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016. De jurist Mueller, van 2001 tot 2013 directeur van het Federal Bureau of Investigation (FBI), wordt breed beschouwd als iemand van onbesproken gedrag.

Robert S. Mueller, III, director of the FBI from 2001 to 2013 (foto: FBI – Wikipedia)

De vraag die momenteel in de Amerikaanse media openlijk wordt gesteld is of Robert Mueller inmiddels al genoeg materiaal heeft om president Donald Trump zelf aan te pakken. Het onderzoek van zijn team heeft tot nu toe al aardig wat kringen in de Trump-vijver veroorzaakt. Bovendien lijkt daardoor het onderzoek steeds dichter bij Trump zelf te komen.

In oktober van het vorig jaar werden de eerste twee personen uit het Trump-kamp, voormalig campagneleider Paul Manafort en Rick Gates, na maandenlang onderzoek in staat van beschuldiging gesteld. Niet lang daarna kwam voormalig adviseur Flynn met zijn bekentenis te hebben gelogen tegen de FBI om vervolgens een deal te sluiten met Mueller, waarschijnlijk om strafvermindering te krijgen. Andere onderzoeken tegen de binnen cirkel rond de president lopen ook nog en heel recent waren er twee opvallende ontwikkelingen.

Steve Bannon, de extreem rechtse en voormalige adviseur van Trump, heeft geweigerd om te worden gehoord door de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden. Hij schermt daarbij met een verbod dat hem is opgelegd door het Witte Huis. Het zorgde bij de Parlementsleden voor de nodige frustratie en opwinding. Mueller is nu met Bannon overeengekomen dat hij achter gesloten deuren door het Mueller-team zal worden verhoord. Bannon heeft verklaard tijdens dat verhoor wel te zullen spreken.

De tweede ontwikkeling die in het oog springt is het feit, dat Mueller, Trump en zijn juridische team, heeft aangekondigd om met de president zelf te willen spreken. Volgens Jill Wine-Banks, een voormalig aanklager uit het Watergate proces, zal een ervaren rot als Mueller die stap nooit doen, als hij niet al een ijzersterke zaak tegen de president denkt te hebben. Zij verwacht dat het team van Mueller zich vooral richt op twee aanklachten tegen Trump. Gezien de ontwikkelingen met o.a. Manafort, Gates, Flynn, Trump jr. en schoonzoon en adviseur Jared Kushner, verwacht mevrouw Wine-Banks dat het mogelijk zal uitdraaien op aanklachten voor belemmering van de rechtsgang en samenzwering tegen de USA.

De eerste reacties van het juridische team van Trump waren, volgens de voormalige Watergate aanklager, voorspelbaar. Men wilde op schrift gestelde vragen van Mueller en op schrift gestelde antwoorden door het kamp Trump. Dat is afgewezen. Volgens Wine-Banks zal de Amerikaanse samenleving een dergelijke manier van reageren door Donald Trump niet meer accepteren. Terwijl een beroep op het 5e amendement van de Grondwet, het recht om te zwijgen, zal worden gezien als een bekentenis, aldus de oud aanklager. Zij gaf haar commentaar in een tv-interview met het programma Weekly Insiders van CBC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
32 ⁄ 16 =