Enige uren (zware) westerstorm en zeer zware windstoten

Vanochtend trekt de regen naar het oosten weg, in het noord(oosten) komt eerst nog (natte) sneeuw voor. In de provincie Groningen zou dit in de eerste helft van de ochtend tijdelijk tot gladheid kunnen leiden.

Winterse neerslag – huidige situatie in Groningen (foto: Mike Tomale)

De krachtige tot harde zuidwestenwind gaat verder toenemen en draait naar een westelijke tot noordwestelijke richting. Boven land wordt de wind krachtig tot hard, mogelijk stormachtig. Langs de kust komt er enige tijd een (zware) westerstorm te staan, 9 Bft, mogelijk 10 Bft. Vanaf halverwege de ochtend tot in de eerste helft van de middag zijn op veel plaatsen zeer zware windstoten mogelijk van 100-120 km/uur, aan zee mogelijk 130 km/h. In de tweede helft van de middag neemt de west- tot noordwestenwind snel af, boven land naar matig, aan zee en op het IJsselmeer naar vrij krachtig. In de middag is het wisselend bewolkt met enkele buien, later mogelijk met winterse neerslag en onweer. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 4°C in het noordoosten tot 10°C in het uiterste zuiden.

In de nacht naar vrijdag zijn er wolkenvelden en komen er enkele (winterse) buien voor, mogelijk met onweer. Hierbij zou het dieper landinwaarts plaatselijk en kortstondig glad kunnen worden. De minimumtemperatuur varieert van 5°C in het zuidwesten tot 0°C in het noordoosten. De westelijke wind is zwak tot matig, aan zee (vrij) krachtig.

Vrijdag overdag is het wisselend bewolkt en trekken er enkele (winterse) buien, mogelijk met onweer, oostwaarts over het land. Later op de dag neemt daarbij de kans op plaatselijke gladheid toe. De maxima komen rond 5°C uit. De west- tot zuidwestelijke wind is zwak tot matig, aan zee mogelijk vrij krachtig.


Code oranje: Vanaf vanochtend enige tijd zeer zware windstotenv

Vanochtend krijgen we te maken met een (zware) westerstorm. In de ochtend en eerste helft van de middag zijn overal zware windstoten mogelijk van 80-100 km/u. Tussen 9.00 uur en 14.00 uur wordt de piek in de wind verwacht. Op veel plaatsen kunnen dan zeer zware windstoten voorkomen van 100-120 km/u, aan zee mogelijk 130 km/h. In de tweede helft van de middag neemt de wind sterk in kracht af. De wind komt uit west tot noordwest.

Verder kan het in het eerste deel van de ochtend in de provincie Groningen tijdelijk glad worden als gevolg van sneeuwval. De sneeuw gaat in de tweede helft van de ochtend over in regen en de gladheid verdwijnt dan weer. (Bron: KNMI)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
28 − 7 =