Van 4000 naar 10.000 tijdens Fakkeltocht 2018?

Freek de Jonge riep gisteren via Twitter op om mee te doen aan de Fakkeltocht die op vrijdag 19 januari weer wordt georganiseerd door Groningse organisaties. Dit om de aandacht te vestigen op de tragedie die zich afspeelt in de provincie Groningen.

Fakkeloptocht 17-12-14 (foto: Mike Tomale)

Volgens Freek de Jonge zit de politiek in het nauw maar gaat alles gewoon op dezelfde voet verder. Hij roept iedereen op om aan de Fakkeltocht mee te doen.

Grote organisaties als de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), de Hanzehogeschool en FC Groningen hebben hun steun uitgesproken. Maar ook zorginstelling Stichting de Hoven roept medewerkers op niet thuis te blijven en mee te lopen.

Voorzitter Jelle van der Knoop van de Groninger Bodem Beweging: “Door de nieuwe zware beving heeft het vertrouwen van de Groningers een nieuwe deuk gekregen. Op de politiek en de NAM hoeven de mensen kennelijk niet te rekenen. We zullen zelf en samen moeten afdwingen dat de gaskraan dicht gaat. Genoeg=Genoeg.”

De organisaties die de optocht organiseren hopen dit jaar tienduizend deelnemers te halen.

Vorig jaar hield Freek de Jonge een actieweek in Groningen die begon in Loppersum en eindigde in De Oosterpoort in Groningen om zo zijn solidariteit te laten blijken met de gedupeerde Groningers en landelijk aandacht te vragen voor de problematiek van mijnbouwactiviteiten in de provincie en de daaruit voortvloeiende schade.

Programma 2018 (sprekers en muziek):

  • Derwin Schorren, vicevoorzitter van de Groninger Bodem Beweging (opening)
  • Burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum
  • Derwin Schorren interviewt Sandra Beckerman, Tweede Kamerlid SP en Jesse Klaver, fractievoorzitter Tweede Kamerfractie GroenLinks
  • Huishoudelijke mededeling
  • Jorien de Lege, Campagneleider Energie van Milieudefensie
  • Het Klimaatkoor o.l.v. de Utrechtse muzikant Florian Wolff
  • Vanaf 20:00 uur begin de stoet te lopen onder begeleiding van een protestlied van het Klimaatkoor

De demonstranten verzamelen zich vanaf 19:00 uur op Vismarkt in Groningen. Het officiële programma begint om 19:30 uur. De stoet vertrekt om 20:00 uur.

Route
De route van de fakkeltocht loopt van de Vismarkt, via de Brugstraat, het Hoog der A, richting Diepenring, via het Gedempte Kattendiep, richting Zuiderdiep, door de Herestraat terug naar de Vismarkt.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
24 ⁄ 8 =