Het zoveelste debat gaswinningsschade Groningen

De Tweede Kamer heeft dinsdagavond 16 januari 2018 een plenair debat gehouden over de gaswinning in de provincie Groningen en over de aardbevingen die daar het gevolg van zijn. Centraal staat de discussie over een nieuw schadeprotocol voor het verhalen van de gaswinningsschade. 

Tweede Kamer (foto: JvL – Wikimedia)

Aanleiding voor het debat was de aardbeving bij Zeerijp vorige week die meer dan 2000 schademeldingen opleverde en het schadeprotocol wat maar niet wil vlotten.

Uiteindelijk bleek het debat wederom een teleurstelling voor de Groningers die massaal op de tribune zaten. Met twee volle dubbeldekkers waren ze vanuit Loppersum naar Den Haag gekomen in de hoop dat onder andere de gaswinning zou worden teruggeschroefd. Kamervoorzitter Arib heette in het bijzonder de Groningers welkom, aangezien er meer Groningers aanwezig waren dan Kamerleden.

Premier Rutte was niet aanwezig bij het debat, iets wat het Groningse Kamerlid Beckerman van de SP niet kon waarderen. Sandra Beckerman gaf aan hoe boos, verdrietig, wanhopig en verraden ze zich voelde. Een gevoel wat veel Groningers delen.

Thierry Baudet wil openbaarmaking overeenkomst tussen NAM en Staat (die al 55 jaar staatsgeheim is). Wiebes (VVD) moet deze overeenkomst openbreken om de NAM te dwingen op snelle en correcte wijze de aardbevingsslachtoffers in Groningen te compenseren. “Wat staat hierin wat de Groningers en de Nederlanders niet mogen weten?” Volgens Baudet zou ook hier sprake zijn van vergaande belangenverstrengeling. “Waar ligt de loyaliteit van dit kabinet? Bij de bevolking of bij de multinationals?”Aldus Thierry Baudet.

Volgens minister Wiebes heeft de verlaging van de gaswinning niet te maken met het afschaffen van de dividendbelasting. “de verlaging van de gaswinning is geen financieel dossier. Het heeft geen snars met de afschaffing van de dividendbelasting te maken”.

‘Aanslagen op winningsinstallaties’
Journalist Bas van Sluis van Dagblad van het Noorden twitterde dat de Groningers na het debat vol cynisme waren. ‘In de bus heb ik mensen horen spreken over harde acties. Aanslagen op winningsinstallaties zelfs. Dit moet echt serieus worden genomen.’

‘De maat is vol!’
Annemarie Heite verwoorde het later bij Jinek: Er speelt zich in Groningen een ramp af, een ramp in slow motion. De minister-president hoort bij zo’n debat aanwezig te zijn.” Ook gaf ze aan de er geen protocol wordt getekend dat de Groningers van de regen in de drup helpt.” Heite waarschuwde ook voor mogelijke vervolgstappen van Groningers. ‘De maat is vol!’

Oplossing
De oplossing voor dit vraagstuk lijkt makkelijk. Bevingsschade herstellen,  versterken en de gaswinning terug schroeven. Echter is minister-president Rutte van mening dat het probleem niet alleen in Den Haag ligt, maar dat lokale bestuurders het maar niet eens zouden kunnen worden met de overheid. Het geld voor de hele operatie is er blijkbaar.

Het is nu wachten op het masterplan van minister Wiebes. Aanstaande vrijdag organiseren Groningse organisaties opnieuw een fakkeltocht.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
25 ⁄ 5 =