Lokale gladheid, wisselend bewolkt en winterse buien

Het is wisselend bewolkt en er komen buien voor, vaak met korrelhagel en soms onweer. Ook (natte) sneeuw is mogelijk, vooral landinwaarts. Tijdens en na winterse buien kan lokaal gladheid ontstaan en bovendien kan het landinwaarts glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. De minima liggen landinwaarts rond het vriespunt, aan zee rond 4°C. De west- tot zuidwestenwind is boven land overwegend matig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6 à 7 Bft.

(foto: Fotolia)

Overdag verandert er weinig aan het buiige weertype en de maxima komen uit op ongeveer 5°C. Later op de dag neemt de buiigheid af. De wind komt uit richtingen tussen west en zuidwest en wordt boven land vrij krachtig, in de kustprovincies hard tot stormachtig, 7 tot 8 Bft. Bij buien is er met name in de kustprovincies kans op zware windstoten van 80 tot lokaal 90 km/uur.

In de nacht naar donderdag breidt een neerslaggebied zich noordoostwaarts over het hele land uit. In het zuidwesten valt de neerslag als regen, maar verder naar het noordoosten toe is er in de nanacht in toenemende mate sprake van (natte) sneeuw. De temperatuur ligt aanvankelijk enkele graden boven nul, maar in (natte) sneeuw kan de temperatuur tot dicht bij het vriespunt dalen. De wind draait naar zuidelijke richtingen en neemt aanvankelijk af naar matig tot vrij krachtig. In het zuidwesten en zuiden draait de wind later in de nacht naar west tot zuidwest en neemt daar dan fors toe naar krachtig, aan zee naar hard tot stormachtig, 7-8 Bft, met zware windstoten van 80-90 km/uur, in het zuidwestelijk kustgebied 90-100 km/uur.

Donderdagochtend valt er in er in het noorden en oosten (natte) sneeuw en kan daar een tijdelijk sneeuwdek van enkele centimeters ontstaan. Elders komen dan enkele buien voor. In de middag wordt het tijdelijk overal droger en breekt de zon af en toe door. In de avond volgen van het westen uit nieuwe buien. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 3°C in het noordoosten tot 10°C in het uiterste zuiden. De wind draait naar west en neemt boven land toe naar krachtig, mogelijk hard. Aan zee wordt de wind stormachtig, 8 Bft. Langs de westkust komt mogelijk een westerstorm te staan, 9 Bft. Er komen in de loop van de ochtend in vrijwel het hele land zware windstoten voor van 80-100 km/uur, in het westelijk kustgebied mogelijk 100-110 km/uur. In de loop van de middag neemt de west- tot noordwestenwind af, boven land naar matig, aan zee en op het IJsselmeer naar vrij krachtig.

Lokale gladheid. Vandaag en morgen plaatselijk zware windstoten
De kans op lokale gladheid als gevolg van winterse buien neemt toe. In het midden en oosten kan de sneeuw vannacht en vanochtend plaatselijk blijven liggen en vooral daar is er vannacht en vanochtend bovendien kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten.

Overdag is er in de westelijke provincies vooral tijdens buien kans op zware windstoten van 80 tot lokaal 90 km/uur. De wind komt dan uit west tot noordwest.

Donderdag opnieuw kans op zeer zware windstoten tot van 100-120 km/uur aan de westkust en 80-100 km/uur landinwaarts

(Bron: KNMI)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
7 + 21 =