Groningen op plaats 9 van Fietsstad 2018

De gemeente Houten is de beste Fietsstad van Nederland geworden. Dat is de uitkomst van de verkiezing van Fietsstad 2018 van de Fietsersbond. Maar liefst 45.000 fietsers uit 384 gemeenten vulden de enquête in en gaven zo hun mening over het fietsen in hun gemeente.

De uitslag werd bekendgemaakt op de bijeenkomst “Toekomst van de Fiets”, waar staatssecretaris Van Veldhoven (IenW, fietsbeleid) de titel mocht uitreiken. Naast de uitkomst van de publieksenquête is voor de totstandkoming van de eerste Fiets top 100 ook gebruik gemaakt van objectieve data, zoals de hoeveelheid fietspaden naast 50-kilometerwegen. De top 5, naast Houten ook Etten-Leur, Veenendaal, Winterswijk en Zoetermeer, is daarnaast nog eens beoordeeld door een deskundige jury onder leiding van Jos van Kleef, directeur van adviesbureau Goudappel Coffeng.

Criteria die gehanteerd worden zijn onder andere: staan stoplichten goed afgesteld, hoe goed zijn scholen bereikbaar, kun je je fiets goed stallen en hoe wordt fietsdiefstal aangepakt.

Wethouder Paul de Rook van de gemeente Groningen is ondanks de lage landelijke notering van Groningen niet ontevreden: “Klinkt wat lager dan waar we voor gaan, maar toch hoogste notering van de grote steden en van Noord NL. Mooi!”

De gemeenten Oldambt, Delfzijl, Pekela en Menterwolde scoorden in de provincie Groningen het slechtst uit de publieksenquête. Winsum, Marum en Stadskanaal scoorden beneden gemiddeld.

fotocredits: Pixabay – gerardom -CC0 Creative Commons

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
48 ⁄ 24 =