Nieuwjaarstoespraak Gerald Schotman – NAM

Directeur van de NAM Gerald Schotman heeft gisteren zijn nieuwjaarstoespraak gehouden. Daarin greep hij onder andere terug naar de aardbeving vorige week in de buurt van Zeerijp, maar blikte ook vooruit op de toekomst, de kabinetsplannen, CO2-reductie en benadrukte dat de NAM op afstand staat.

Gerald Schotman: “De toekomst van NAM is samen met andere partijen. Van bolwerk- naar netwerkorganisatie.” (foto: NAM)

Gerald Schotman: “Deze beving liet wederom glashelder zien wat voor diepe impact de keerzijde van de gaswinning op Groningen en de Groningers heeft. De schade aan hun huizen, de zorgen, de gevoelens van onveiligheid, maar ook de onduidelijkheid over wanneer hun schade wordt afgehandeld. Nee, klopt, daar gaat NAM niet meer over – we staan op afstand van de schadeafhandeling en dat is goed. Dat betekent echter niet dat we het ons niet aantrekken. Verre van. Ik begrijp de woede, het zal jouw huis maar zijn. Ik blijf het herhalen: het draait om veiligheid én duidelijkheid over die veiligheid. Wij bepalen niet, wij zijn volgend aan de minister. En als de minister zoals afgelopen week stelt: “NAM gaat er helemaal tussenuit”, dan zeg ik: “Daar staan wij geheel achter.”

Verder prees de NAM-topman de ontwikkeling van innovatieve samenwerkingsvormen in verschillende provincies. NAM liep volgens Schotman voorop in de energietransitie halverwege de vorige eeuw toen van kolen werd omgeschakeld naar aardgas. tevens benadrukt de directeur dat NAM meer is dan Groningen. “We hebben productielocaties in 6 van onze provinciën én op de Noordzee. De waarde van de kleine velden wordt nog weleens vergeten. Ze betekenen meer voor Nederland dan hun naam doet vermoeden.”

Stoppen met gaswinning
Over het binnen afzienbare tijd stoppen met gaswinning merkte Schotman op dat we in ons hoofd vaal verder met verduurzaming zijn dan werkelijk het geval is. Over een tijd zal er minder aardgas worden gebruikt in Nederland maar de energievoorziening moet betrouwbaar blijven.  “Ik noemde al eerder de mijlpaal van 16% duurzaam in 2023. Dat betekent dat we de overige 84% nog moeten verduurzamen. En bij voorkeur zonder onnodig welvaarts- en welzijnsverlies. Ik zet mijn geld dan toch voorlopig nog op aardgas.” Aldus Gerald Schotman, directeur van de NAM.

De speech is hier te lezen.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
20 − 9 =