Ledlampen bij zebrapaden aan de Diamantlaan in Vinkhuizen

De kruisingen Diamantlaan/Edelsteenlaan en Diamantlaan/Radiumstraat in Vinkhuizen hebben eind vorig jaar bij wijze van proef met ledlampen verlichte zebrapaden gekregen. De proef is bedoeld om de oversteekplekken meer te laten opvallen.

LED-lichtsensoren bij zebrapad (foto: gemeente Groningen)

Automobilisten zien zo eerder dat ze een zebrapad naderen. Elke zebrastreep krijgt een lampje, dat gericht staat op de rijbaan. De ledlampen werken op zonne-energie. Bij het invallen van de schemering gaat de verlichting automatisch aan. Ook de Amkemaheerd in Beijum krijgt binnenkort met ledlampen verlichte zebrapaden. Is de proef een succes, dan krijgen mogelijk meer zebrapaden in de stad ledlampen.

November vorig jaar rezen er twijfels in de Groningse wijk Vinkhuizen over het adequaat functioneren van de geplaatste LED-lampen. Toen bleek dat er een verkeerde lichtsensor was gemonteerd. De sensor die in november werd geplaatst was eigenlijk bedoeld voor gebieden waar geen auto’s rijden. De sensor ziet dat er een auto aankomt en laat de LED-lamp uitgaan. Het tegenovergestelde was de bedoeling. De lichtsensoren zijn inmiddels vervangen.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
6 × 16 =