Binnenkort begint de sloop van het Treslinghuis

Binnenkort begint de sloop van het Treslinghuis in de Oosterparkwijk. Het Treslinghuis maakt plaats voor een nieuwe vensterschool waarin de Siebe Jan Boumaschool en de locatie Vinkenstraat van de Borgmanschool samengaan.

Treslinghuis (foto: gemeente Groningen)

Er komen op deze plek ook 50 appartementen. In de komende periode gaan de betrokken organisaties en ouders de plannen uitwerken en presenteren aan de buurt en andere belanghebbenden. Het Treslinghuis werd gebouwd in 1915 als verzorgingstehuis voor armen en is een van de oudste gebouwen van de Oosterparkwijk. Door de vele verbouwingen is er van het oorspronkelijke gebouw niet veel bewaard gebleven. Lees ook het nieuwsbericht op de website van O2G2.

Historie
Het Treslinghuis is oorspronkelijk gebouwd in 1913-1915 als een ‘verzorgingstehuis voor de a-socialen’. Zo bood het in de jaren dertig van de 20e eeuw onder andere onderdak aan TBC-patiënten. In 1959 werd het gebouw vernoemd naar Tjalling Petrus Tresling, een Groninger advocaat die zich in begin 19e eeuw inzette voor maatschappelijk misdeelden. Het pand was later jarenlang een verpleeghuis (nu Innersdijk) totdat in 2005 het pand via woningbouwcorporatie Nijestee een maatschappelijke bestemming kreeg. Er kwamen jongerenwoningen en Stichting Wing en Stichting Huis kregen er onderdak. Na het faillissement van Wing nam Stichting Werkpro (voormalig Werkprojecten Groep) het stokje over van Wing. Nadien is veel energie gestoken in het moderniseren en herinrichten van het pand om in het gebouw, als centraal punt in de wijk, breed dienstverlening aan te kunnen bieden in aan de Oosterparkwijk. (bron: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
29 − 18 =