Politie geeft toe: ‘achteraf gezien was het beter geweest om bezoeken niet in politie-uniform af te leggen’

De politie plaatste op 10 januari een persbericht op de website naar aanleiding van de berichtgeving in de media en op social media dat agenten mensen bezochten die opriepen tot demonstraties.

Agenten hebben dinsdagavond 9 januari op twee adressen in de provincie Groningen mensen bezocht die op sociale media via een door hen aangemaakt evenement opriepen tot protesten bij het bezoek van minister Wiebes.

(foto: Politie)

De agenten kozen er voor om in een persoonlijk gesprek te vragen naar de aard, het aantal deelnemers en de locatie van een mogelijke demonstratie. Deze informatie was nodig om een goede inschatting te kunnen maken van het aantal demonstraties en de betrokken partijen bij deze demonstraties.

Voor de politie is het belangrijk om in goed contact met burgers te zijn, zodat de politie weet wat er speelt. Uiteraard komt de politie niet aan het grondrecht om te demonstreren.

Beter in burgerkleding
De politie geeft toe dat het achteraf gezien toch beter was geweest om die twee bezoeken niet in politie-uniform af te leggen, maar in gewone ‘ burger’ kleding.

Dit persbericht was in lijn met wat burgemeester Den Oudsten aangaf tijdens de Commissie Financiën en Veiligheid van de gemeenteraad Groningen op woensdag 10 januari. Dit als antwoord op de vragen die werden gesteld door de Socialistische Partij (SP).

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
27 × 25 =