Gelukkig zijn is een keuze

Ik ben absoluut niet iemand die 24 uur per dag met zijn hoofd in een roze wolk loopt of zeven dagen per week depressief in een hoekje gaat zitten. Gelet op wat mijn gezin het afgelopen jaar is overkomen, voelde ik me erg aangesproken door de volgende tekst van Voor Positiviteit.

“De knop omzetten betekent niet dat je vergeet. Het betekent dat je kiest voor je geluk in plaats van te blijven hangen in pijn en verdriet.” (citaat: Voor Positiviteit)

(Afbeelding: Voor Positiviteit)

Het niet verzanden in de negatieve spiraal wat gepaard kan gaan bij het verdriet van het verlies een partner, is niet voor iedereen even makkelijk. Het is vaak de weg van de minste weerstand omdat er soms geen alternatief is of wordt geboden. In mijn geval heb ik het alternatief zelf gecreëerd om niet toe te geven aan deze negativiteit die je makkelijk in een depressie doet komen als je niet oppast.

Negativiteit en verdriet zijn twee verschillende begrippen waar ik duidelijk onderscheid in wil maken. Verdriet moet en is zelfs nodig om te verwerken maar blijven hangen in verdriet kan leiden tot een negatieve spiraal die funest kan zijn voor zowel je geestelijke als je fysieke gesteldheid. Verdriet van het verlies van een partner is de hoogste factor van stress die op een menselijk lichaam wordt losgelaten.

Dating
Sinds een paar maanden sta ik ingeschreven op een bekende, Nederlandse datingsite, op zoek naar een beetje geluk. Wel een paar dates gehad maar tot op heden geen succes. Maar de aanhouder wint, immers op ieder potje past een dekseltje. Een bewuste keuze die ik zelf heb gemaakt en die sommigen mij misschien niet in dank zullen afnemen. Er zijn vrienden die me hierin 100% steunen maar er zijn er ook die aangeven: je vrouw is pas 6 maanden weg of nu al? etc. Ben je het daar mee eens, moet je vooral deze column van mij eerst even lezen om te snappen hoe mannen in deze materie zitten en hoe vrouwen erover denken. Het Landelijk Steunpunt Rouw heeft mij uitgelegd hoe het psychologisch allemaal werkt.

Ik ben er stellig van overtuigd dat je zowel kunt rouwen en je verdriet een plaatsje kunt geven alsook een nieuw pad kunt inslaan en op zoek gaan naar nieuw geluk. Immers een nieuwe vriendin in je leven of een relatie en het fijne gevoel wat daarmee gepaard gaat, heeft een helende werking op de ziel. Het help het rouwproces draaglijker te maken. Waarom zou je jezelf veroordelen tot maanden of jaren van eenzaamheid en verdriet? Op een gegeven moment is het genoeg en moet je verder.

Ondanks dat de pijn van het verlies nog steeds ondraaglijk kan zijn, zijn de momenten waarop ik fracties van hoop en geluk ervaar veel intenser. Beiden zijn voor mij het bewijs: ‘ik ben een mens en ik leef’.

Vergeten doe ik nooit
Het is niet zo dat ik het rouwproces probeer weg te stoppen door me te focussen op een andere vrouw of een nieuwe relatie. Ik ga twee keer per week naar het graf van mijn vrouw en laat mijn tranen de vrije loop. Iedere dag steek ik s’ avonds thuis kaarsjes aan bij haar digitale fotolijst en mini urn. Mocht ik een nieuwe vriendin vinden is ook een van mijn harde eisen dat ik, naast het voorzichtig opbouwen van een nieuwe relatie, ik de ruimte krijg om mijn verdriet te verwerken. En het zou dan fijn zijn als die nieuwe vriendin er dan ook voor me is.

De tijd zal het leren. Vergeten doe ik nooit!

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
19 − 6 =