Jaap Nauta: “Alders ontkent 8% waardedaling huizen in Loppersum.”

Op 16 november werd een informatiebijeenkomst gehouden waarop zo’n 150 inwoners op af kwamen. Het bleek dat ALLE woningen in Loppersum moeten worden geïnspecteerd of deze wel aardbevingsbestendig zijn en of ze moeten worden versterkt. Ook werd verteld dat ALLE woningen die tot op heden zijn geïnspecteerd moeten worden versterkt. Het zit er dus dik in dat het hele dorp moet worden versterkt en dat het dorp een bouwput wordt, aldus Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders.

Hans Alders (Mike Tomale)

Een van de inwoners sprak zijn zorg uit over de mogelijke extra waardedaling wanneer zijn huis in een bouwput staat. De heer Alders reageerde hierop met de mededeling dat de gemiddelde waardedaling van 2,2% bedraagt maar dat de woningmarkt een positieve wending aan het maken was. Een andere inwoner reageerde hierop door te roepen: 8%! Volgens de heer Alders was dit niet waar en bedraagt de waardedaling ook in Loppersum gemiddeld 2,2%.

Vervolgens werd voorgelezen van de website van de NOS“De schade is het grootst in Loppersum, waar de huizen door imagoschade gemiddeld zo’n 8 procent minder waard zijn geworden.”

De heer Alders antwoordde hierop dat hij eigen onderzoeken had die aantoonden dat dit nieuwsbericht niet klopte en dat de waardedaling ook in het dorp Loppersum gemiddeld 2,2% bedraagt. De verbazing was groot. Waarom ontkennen van een imago verlies? Waarom niet toe geven dat het imago niet goed is en vervolgens stappen ondernemen om het imago te verbeteren? Bijvoorbeeld door de woningen energieneutraal te maken? Echter… op een vraag van een dame uit het publiek of het mogelijk was om de huizen vrij te maken van aardgas (alle huizen moeten immers toch op de schop) kwam een teleurstellend antwoord. Nee, dat kon niet. De kosten zouden hiervoor gemiddeld €39.000 bedragen en dit is niet opgenomen in het regeerakkoord.

Over de kosten had de heer Alders nog een opmerking: wanneer de kosten voor versteviging te hoog uitvallen, zal er worden gesproken over sloop/nieuwbouw aldus Alders. Al met al geen fijn vooruitzicht voor de inwoners tenzij er echt compensatie- en imagoverbeterende maatregelen worden genomen.

Jaap Nauta

3 thoughts on “Jaap Nauta: “Alders ontkent 8% waardedaling huizen in Loppersum.””

  1. Goed stuk Jaap Nauta. Alders moet zijn eigen rapporten eens beter lezen. LOPPERSUM nog steeds grootste daling binnen Groningen. Inderdaad ruim 8%!

  2. Het lijkt me dat Hans Alders hier liegt. Ik verwacht eerder een waardedaling van zo’n 30% voor alle huizen die in het gebied staan waar de bodem daalt. Verder: regeerakkoord of niet: reparatie en waardedaling moet natuurlijk per definitie worden vergoed door de veroorzaker (NAM / overheid); met daar bovenop een vergoeding voor ongemakken tijdens de reparaties en dergelijke. Als ik met een sloophamer het huis van mijn buren verniel, moet ik toch ook opdraaien voor de kosten? En krijg ik toch ook een boete?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
25 − 7 =