Voorbij de grenzen van de provincie; Amersfoort

Zoals eerder al geschreven gaat ook dit stukje weer over een stad buiten de eigen, vertrouwde grenzen van de mooie provincie Groningen. Deze keer brengt de reis ons naar de mooie, historische binnenstad van Amersfoort, de stad van de Keientrekkers. Een stad met iets minder inwoners dan de stad Groningen maar met zoveel meer aan historische erfgoed. 

De grafzerken van de voormalige begraafplaats Achter Davidshof (foto: Mike Tomale)

Stad van kunst en cultuur
Amersfoort, ook wel de Keistad genoemd, is onder andere de geboortestad van voormalig landsadvocaat en raadspensionaris van de Staten van Holland, Johan van Oldenbarnevelt. Kunstenaar Piet Mondriaan is geboren en getogen in Amersfoort en kunstenaar/architect Gerrit Rietveld heeft er een tentoonstellingsgebouw, genaamd de Zonnehof (Rietveldpaviljoen ). Genoeg te zien dus en voor elk wat wils.

Historisch erfgoed
Het bekendste historische object in de binnenstad is natuurlijk De Koppelpoort uit de 15de eeuw die onderdeel uitmaakt van de stadsmuur. Een stadsmuur die op veel plaatsen goed bewaard is en in uitstekende conditie verkeerd. Het hart van het historische centrum is de Onze Lieve Vrouwentoren (Lange Jan) die bijna vanaf ieder punt in de stad is te zien. De toren is maar liefs 98 meter hoog en herbergt maar liefs 100 klokken.

Op de voormalige begraafplaats Achter Davidshof zijn nog grafzerken te zien die dateren uit het begin van de 19de eeuw. In jaren 70 werd de begraafplaats geruimd. Aan het voormalig kerkhof grenst het Bloklands Gasthuis, een oud Observantenklooster.

Amersfoort is trots op zijn Muurhuizen. Dit zijn huizen die dateren uit de middeleeuwen en gebouwd zijn op de fundamenten van de oude stadswal. Een van deze Muurhuizen is ‘De Bollenburgh’, het geboortehuis van Johan van Oldenbarnevelt. Van Oldenbarnevelt werd op 13 mei 1619 op het Binnenhof in Den Haag onthoofd door aanhangers van prins Maurits van Oranje, de zoon van vader des vaderlands Willem van Oranje.

Kunstzinnig
Naast de nodige kunsthallen en galerieën staat in Amersfoort ook het geboortehuis van Piet Mondriaan, nu het Mondriaanhuis (museum). Het pand is te vinden aan de Kortegracht en is gewijd aan het leven en het werk van de kunstschilder.

De Zonnehof (Rietveldpaviljoen) aan de Zonnehof 8 is ontworpen door Gerrit Rietveld en voorzien van zijn meubelontwerpen.

Gezellige pleintjes
In de historische binnenstad van Amersfoort zijn meerdere, gezellige pleinen met veel horecagelegenheden, zoals De Varkensmarkt, het Lieve Vrouweplein en De Hof. Het zijn slecht een paar van die gezellige pleinen waar even genoten kan worden van een drankje, bijvoorbeeld tijdens een stadswandeling met of zonder gids, om zo de indrukken van deze mooie, historische stad even te verwerken. Op De Hof is het vooral genieten van de oude panden die om het plein staan en het Lieve Vrouweplein biedt zicht op de Lange Jan.

Meer stukken in de reeks Voorbij de grenzen van de provincie:

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
21 + 15 =