Belgische Ardennen: Dinant, parel in de Belgische Ardennen (1)

Naast steden als La Roche en Durbuy is Dinant in de Belgische provincie Namen (Namur) ook behoorlijk bekend bij ons Nederlanders, getuige de vele auto’s met Nederlands kenteken op de parkeerplaatsen. Het is een van de bekendste en meest bezocht stadjes in de Belgische Ardennen en is daarnaast ook geboortestad van Antoine-Joseph (Adolphe) Sax, de uitvinder van de saxofoon.

Het stadje Dinant, met De Collegiale Onze-Lieve-Vrouw en De Citadel (foto: Mike Tomale)

Het pittoreske stadje Dinant telt ongeveer 13.000 inwoners en ligt langs de oevers van de rivier De Maas. Het is een mekka voor toeristen die op zoek zijn naar dat speciale Belgische ‘Ardennen-gevoel’, wat je zou kunnen samenvatten in een paar woorden als: water, heuvels, rotsformaties, natuur, kastelen, lekker eten én Belgisch bier want het stadje herbergt ook de Abdij van Leffe.

Een groot deel van de gebouwen in het stadje Dinant is opgetrokken uit grijze kalksteen. Deze kalksteen wordt ontgonnen in de heuvels rond Dinant, waar ook het Marbre de Salet (zwart marmer) vandaan komt. In de Ardennen is veel kalksteen uit het Carboon aanwezig. Dat is ook te merken aan de vele kalksteengrotten die in de omgeving zijn gevonden en voor het publiek zijn opengesteld, zoals de Grotten van Dinant (la Merveilleuse), de grotten van Hotton en Han.

Bezienswaardigheden
Absolute publiekstrekkers zijn De Collegiale Onze-Lieve-Vrouw (Collégiale Notre-Dame) van Dinant die aan de voet ligt van de rotsachtige berg waarop de middeleeuwse vestiging De Citadel van Dinant is gebouwd, waar ooit een Nederlands garnizoen gelegerd was tijdens de Belgische Revolutie (1830) die leidde tot de onafhankelijkheid van ons zuidelijke buurland. De Citadel werd op een hoogte van iets meer dan 100 meter gebouwd door de Nederlandse ingenieurs Kraizenhoff en Bergsma volgens het model van de Franse ingenieur Marc René de Montalembert, die beoogde dat de artillerie in de kazematten de verdediging moest aanvoeren en niet het infanteriegeschut. Het concept van de volledige muur werd bedacht door de hertog van Wellington (1).

Zowel De Citadel als De Collegiale Onze-Lieve-Vrouw zijn een inspiratie geweest voor tal van kunstenaars en vakantiegangers op zoek naar een schilderachtige omgeving.

De Collegiale Onze-Lieve-Vrouw (foto: Mike Tomale)

De Collegiale Onze-Lieve-Vrouw van Dinant (Collégiale Notre-Dame) is een in het oog springende katholieke kerk uit de 13de eeuw. Het romaanse noordportaal is het enige wat is overgebleven van de oorspronkelijke 10de eeuwse kerk. Later werd de kerk herbouwd in Maasgotische stijl.

In de dwarsbeuk van de kerk zit een van de grootste glasramen van Europa. Het werd gemaakt door de Gentse glazenier Gustave Ladon. De barokke reliekbuste van Perpetuus, beschermheilige van Dinant en bisschop van Tongeren-Maastricht, staat in de linkervleugel van de kerk opgesteld. Deze bisschop koos Dinant als zijn residentie. Het reliekschrijn met het stoffelijk overschot van de bisschop is verloren gegaan tijdens de Franse Revolutie.

De Citadel op 120 meter hoogte (foto: Mike Tomale)

De Citadel prijkt boven op een rots boven de stad Dinant en dateert uit de 11de eeuw. Het bouwwerk is de schildwacht van de stad sinds duizend jaar en is bereikbaar door middel van een kabelbaan of door een trap met meer dan 400 treden.

De Citadel laat nu vooral zien hoe er in augustus 1914 tijdens de eerste Wereldoorlog heftig werd gevochten tussen Duitse en Franse soldaten. 674 burgers werden gefusilleerd en een groot deel van de stad werd platgebrand. Ook De Collegiale Onze-Lieve-Vrouw van Dinant bleef niet ongedeerd. Pas in 2014 werden de herstelwerkzaamheden van de heropgebouwde peervormige klokkentoren afgerond. Tevens herbergt De Citadel een oude gevangenis en een ruimte waar de guillotine staat opgesteld en wordt aandacht besteedt aan de plunderingen van de stad door et leger van Karel de Stoute in 1466.

(1) Axel Tixhon: De Citadel van Dinant, schildwacht sinds duizend jaar

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
30 − 24 =