Voedselbank Oldambt, rots in de branding voor velen

De Voedselbank Oldambt voorziet cliënten van de gemeente Oldambt en de gemeente Pekela die onder een financiële norm zitten, elke week van een voedselpakket. De Oldambtse Voedselbank heeft dependances in Scheemda, Finsterwolde, Nieuweschans, Winschoten en Oude Pekela. Op woensdag is het een gezellig treffen in het pand aan de J.A. Koningstraat 28B in Winschoten waar naast het ophalen van het voedselpakket ook onder het genot van een kopje koffie of thee ook even lekker gekletst kan worden met elkaar, maar ook met hulpverleners, zoals het Leger des Heils, die actief is met het Maatjesproject.

Stina Koning bij de ingang van het magazijn van de Voedelbank Oldambt (foto: Mike Tomale)

Stina Koning is medeoprichter van de voedselbank die al ruim tien jaar gezinnen in Oldambt voorziet van voedselpakketten. Ooit begonnen de vrijwilligers met het helpen van zo’n 30 gezinnen. “Echt criteria om in aanmerking te komen voor de voedselbank waren er meer dan tien jaar geleden niet. Er was een stichting en de vrijwilligers gingen gewoon bij de winkels langs vragen voor spullen en voedsel. Bij de bakkerijen werd bijvoorbeeld gevraagd om brood van gisteren. Wij hebben al meer dan 10 jaar een goede relatie met de warme bakkers in Oldambt.”

“De eerste voedselbank zat in een schuurtje bij een oud echtpaar op het erf,” vertelt mevrouw Koning, “maar al gauw werd het onderkomen veel te klein en de privacy van het echtpaar kwam in het geding. Daarna is Stichting Voedselbank Oldambt ontstaan en heeft deze zich aangesloten bij de landelijke organisatie. Toen kwam de voedselstroom pas echt op gang.”

In tien jaar vertienvoudigd
Tien jaar later is het aantal gezinnen vertienvoudigd tot 330 gezinnen. “In de winter loopt het aantal gezinnen zelfs op tot wel 400 en tegen de zomer daalt het aantal gezinnen weer. Dat is de tendens die we hier zien,” zegt mevrouw. Koning. Waar het precies aan ligt weet ze niet. “Het kan door het vakantiegeld komen zodat mensen zich in de zomer iets beter kunnen redden, maar of dat de werkelijke reden is, dat durf ik niet met zekerheid te zeggen.”

Redenen dat het aantal hulpbehoevenden zo snel is gegroeid heeft volgens mevrouw Koning meerdere oorzaken. “De armoede is toegenomen, de crisis heeft er flink ingehakt, het overlijden van een partner, maar ook een echtscheiding kan een reden zijn waardoor mensen in de armoede belanden. Je zult je huis maar moeten verkopen onder de waarde, zit je met een dikke restschuld. Natuurlijke is de bekendheid van de voedselbank door de landelijke actie in 2005 met de Frogers (Effe Geen Cent Te Makken is) ook een reden dat mensen de weg weten te vinden. “Ook al is het een meer geaccepteerd gegeven dat gezinnen naar de voedselbank gaan, de schaamte is bij de mensen nog altijd heel groot,” legt mevrouw Koning uit.

80 tot 90 vrijwilligers
Mevrouw Koning schat dat er in totaal zo’n 80 tot 90 vrijwilligers bij de voedselbank Oldambt helpen, inclusief de mensen bij de uitgiftepunten. De verdeling van het voedsel voor een eenpersoonsgezin in Scheemda is hetzelfde als voor een eenpersoonsgezin in Bad-Nieuweschans. Hetzelfde geldt voor een echtpaar of gezin met kinderen, iedereen krijgt hetzelfde. De pakketten wordt centraal bij de voedselbank in Winschoten klaargemaakt. Er wordt streng toegezien op de uiterste houdbaarheidsdatum van de verse producten, die als laatste aan de pakketten worden toegevoegd.

Drempel is hoog
Volgens mevrouw Koning is de drempel om je aan te melden bij de Voedselbank nog steeds heel hoog. Niet vanwege de criteria die gelden, maar vanwege het schaamtegevoel. “Vooral in de eerste weken schamen mensen zich als ze hier langs komen, maar naarmate de weken vorderen leert men steeds meer mensen hier kennen die in het zelfde schuitje zitten. Voor sommigen wordt het dan zelfs een gezellig ochtendje uit naar de voedselbank. Lekker kletsen met lotgenoten, want er zijn ook veel eenzame ouderen en alleenstaanden.”

“Voedsel geven is één ding,” legt mevrouw Koning uit, “maar mensen stimuleren om uit de ellende te komen en hun problemen achter zich laten, dat is iets wat bijvoorbeeld het leger des Heils hier probeert te doen. Mensen leren te budgetteren en/of de draad weer op te pakken. Het zijn niet alleen maar multi-probleemgezinnen die hier komen, want daar zit al veel hulp op vanuit de gemeente, zoals verslavingszorg.”

De aanvraag voor hulp van de Voedselbank wordt afgehandeld door Stichting Azzur. “De inkomensgrens is vorig jaar opgetrokken maar met iedere grens die je trekt, doe je altijd anderen ook tekort,” vindt mevrouw Koning. Het pakket wat wordt vertrekt door de Voedselbank Oldambt vertegenwoordigd ongeveer een waarde van 100 euro per maand aan boodschappen. “Als je dan 10 euro boven de norm zit en je moet die 100 euro aan boodschappen missen, dat is best heel triest eigenlijk. Er zijn zelfs gezinnen die echt helemaal afhankelijk zijn van het voedsel van de voedselbank.”

Bloeiend gebied – generatie op generatie zonder werk
“Toch was dit vroeger een bloeiend gebied. Het feit dat bedrijven en hoger opgeleiden wegtrekken, zorgt ervoor dat veel laaggeschoolden achterblijven zonder werk. Zodoende krijg je dat generatie op generatie zonder werk komt te zitten en kinderen opgroeien in armoede en dus niet beter weten. “Als Voedselbank hebben we er geen oordeel over,” zegt mevrouw Koning. “Wij helpen alle mensen, ongeacht afkomst of oorzaak.“

Stichting Voedselbank Oldambt en Stichting Azzur ontvangt jaarlijks subsidie van de gemeente Oldambt waarvan onder andere het pand van de voedselbank wordt gehuurd en de exploitatie van de bussen mee wordt betaald. Dit geld wordt door de gemeente vrij gemaakt uit de pot voor armoedebestrijding. Per jaar wordt er een begroting ingediend bij de gemeente. Soms krijgt de voedselbank het hele bedrag, soms een deel. “Gelukkig hebben we een goede naam opgebouwd en een goede relatie met de gemeente.” Vorig jaar (2016) kreeg de voedselbank 23.000 euro subsidie en dit jaar (2017) 22.500 euro. Stichting Azzur kreeg 8000 euro subsidie in 2016 en 9000 euro in 2017.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
24 ⁄ 2 =