Burgemeester Pieter Smit: “Nieuw schadeprotocol laat op zich wachten”

Tijdens de commissievergadering van 12 september gaf Burgemeester Pieter Smit een update over de stand van zaken rondom de aardbevingsproblematiek. “Gedupeerden van de gevolgen van de aardgaswinning lopen nog steeds vast in een moeras.”

Burgemeester Pieter Smit van de gemeente Oldambt (foto: Mike Tomale)

De burgemeester haalt een voorbeeld aan van gedupeerden in Scheemda die 5 dagen voor de zitting van de Raad van State werden uitgenodigd om iets te komen zeggen en hun papieren moesten meenemen, maar de papieren worden niet aangenomen omdat die minstens tien dagen voor de zitting moeten worden ingeleverd. De burgemeester heeft het voornemen om te kijken hoe hij inwoners van de gemeente kan ondersteunen die in een soortgelijke situatie zitten.

Het schadeprotocol laat voorlopig op zich wachten. Mochten er ontwikkelingen zijn op het gebied van het nieuwe schadeprotocol, zal de burgemeester de gemeenteraad informeren.

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) heeft volgens Pieter Smit aangegeven dat de 1600 gedupeerden in de buitengebieden die zijn onderzocht door Witteveen & Bos om die alsnog voor een second opinion in aanmerking te laten komen. NCG heeft daarvoor een aantal bureau’s aangewezen. Tevens is de gang naar de arbiters en uiteindelijk de rechter ook nog mogelijk, maar dat kost geld, dus kan voor problemen zorgen.”

“Er wordt willekeurig een keuze gemaakt welk bedrijf een second opinion gaat uitvoeren,” legt de burgemeester uit. “Of dit bijdraagt aan het vertrouwen terugwinnen, weet ik niet. Op social media is wel duidelijk dat er geen vertrouwen is in deze bedrijven.”

Good cop, bad cop
Raadscommissielid Oldambt Aktief Nico de Leede geeft naar dat de rol van Nam niet constructief is en die van Shell wel. De burgemeester beaamt dat de NAM consistent is in die zin. De burgemeester herhaalt dat NAM een vinger in de pap blijft houden bij het nieuwe schadeprotocol. “De NAM moet uit het proces en de Rijksoverheid moet een andere rol krijgen in het proces. NAM blijft de partij die de rekening moet betalen en wil er daarom ook wat van vinden.” Aldus burgemeester Pieter Smit.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
4 + 6 =