Dorpsbelangen Finsterwolde niet blij met zonnepanelen aan rand van het dorp

Franny Oolders, voorzitter van de Vereniging Dorpsbelangen Finsterwolde sprak maandag 11 september in bij de commissie BMR van de gemeente Oldambt. Zij en velen met haar zijn niet blij met de manier waarop het 15 HA groot zonnepanelenpark ten noorden van de Siemonsstraat in Finsterwolde wordt gerealiseerd.

Franny Oolders, voorzitter van de Vereniging Dorpsbelangen Finsterwolde (foto: Mike Tomale)

Op 16 mei 2017 presenteerde F&S Solar in het gemeentehuis van Winschoten haar plannen. Ter geruststelling beloofde wethouder Broekhuizen aan Dorpsbelangen dat deze plannen alleen zouden doorgaan indien er draagvlak voor was bij de bevolking. Op een grote vergadering waar de concept- omgevingsvisie werd gepresenteerd heeft zij deze belofte nog eens herhaald.

De gemeente Oldambt wil 100 HA zonnepanelen realiseren. “Niemand die daar tegen is”, zegt Franny Oolders. “Bovendien zijn er in Oldambt voldoende plaatsen die alleen maar mooier worden van een zonnepanelenpark. Maar het huidige plan lijkt een geschenk voor de gemeente. Zij hoeft zelf geen euro te investeren. Ze hoeft alleen maar de wensen van het dorp te negeren en een bestemmingsplan-wijziging door te voeren, maar dat is in een vakantieperiode niet zo moeilijk.”

Na een paar dorpsbijeenkomsten bleek dat er voor dit plan absoluut geen draagvlak bestaat. Niet voor de plaats waar het moet komen en niet voor de manier waarop het tot stand is gekomen. De actie groep ZUN Finnewold heeft n.a.v een handtekeningen-actie berekend dat 78 % van de direct omwonenden (52 adressen) tegen dit plan is. Ook van de kreet ‘Finsterwolde energie-neutraal’ blijkt niets te kloppen. Er gaat geen stroom naar het dorp en het dorp ontvangt 5000 euro per jaar voor tien jaar lang.

De Vereniging Dorpsbelangen Finsterwolde is ernstig teleurgesteld in wethouder Broekhuizen die haar belofte “er komt niets als er geen draagvlak voor is “ nu heeft vervangen door “zorg maar dat jullie er samen uit komen met F&S SOLAR”. Aldus De Vereniging Dorpsbelangen Finsterwolde.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
30 ⁄ 10 =